SARAJEVO

SDA zbog DF-a tražila formiranje novog ministarstva

SNSD ima spreman model za buduće djelovanje

S. DEGIRMENDŽIĆ

11.4.2019

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazao je da Klub te stranke neće dolaziti na sjednice Parlamenta sve dok ne bude imenovan mandatar za sastav novog Vijeća ministara BiH. 

Košarac je optužio BiH da uvjetuje formiranje Vijeća ministara nekim svojim zahtjevima i da su SDA i Bakir Izetbegović odgovorni za sve blokade.  

Košarac je potvrdio da je, kako je on kazao, SDA htjela iz kvote ministarskih mjesta koja pripadaju RS dodijeliti jedno ministarstvo DF-u.

- Slobodno neka SDA da DF-u jedno ministarstvo iz kvote Bošnjaka. Mi nemamo ništa protiv toga. Poštujemo odluku da SDA nosi reprezentaciju Bošnjaka na nivou institucija BiH, ali ne smiju da zaidru u ustavno prave RS na tri ministra - rekao je Košarac

Košarac je upitan i je li tačno da je SDA tražila čak da se formira novo ministarstvo u Vijeću ministara kako bi u tu fotelju zasjeo neko iz DF-a.

On nije htio otkriti o kojem bi to novom ministarstvu bila riječ, ali se nezvanično saznaje da je bilo prijedloga da se, samo zbog toga da bi DF dobio ministarstvo, predlagalo da to bude ili Ministarstvo poljoprivrede ili Državno ministarstvo nauke i kulture.

Košarac je otkrio i da SNSD ima spreman model za buduće djelovanje ukoliko, kako je rekao, SDA nastavi s blokadama. O čemu je konkretno riječ, nije htio govoriti.

Košarac je rekao da SNSD nema ništa protiv da SDA, od njima pripadajuća tri ministarstva, DF-u da jedno, ali da neće dozvoliti da se DF-u daje ministarstvo iz kvote RS.

On nije odgovorio na pitanje o kojem je ministarstvu riječ, a kako nezvanično saznajemo SDA je predlagala osnivanje ministarstva poljoprivrede BiH.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.