UPOZORENJA Zajedničko saopćenje ambasada SAD, Njemačke i Velike Britanije, te OHR-a

Osuđeno nastojanje gušenja sloboda u entitetu RS

Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizirao pokret ''Pravda za Davida'' ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom

S. N.

Suzana Radanović

Foto: Arhiv


Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima. Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH nedavne inicijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamiranoj privrženosti procesu evropskih integracija, stoji u zajedničkom saopćenju za javnost koje su objavile ove institucije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju se ističe i da "sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri".

- Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizirao pokret ''Pravda za Davida'' ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzuriraju pojedince, grupe ili medije ili kriminaliziraju slobodno obavljanje zvanične funkcije samo podrivaju demokratiju.

Snažno podržavamo današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske. MUP RS dostavio je Nacrt zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobivanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i s predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru. 

Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju, također, izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih.

Apeliramo na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN-a - zaključuje se u saopćenju.   

Više o temi Ambasada SAD u BIH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na