NAŠA TEMA Istražili smo i uporedili cijene

Život u studentskim domovima u BiH papreno skup: U Sarajevu smještaj 220 KM, a u Beogradu 37 KM mjesečno

Kvalitet slab, a cijene visoke, kaže Serdarević

D.Bašić
12.04.2019 11:38

Najskuplji studentski život u Sarajevu

Foto: Ilustracija

Studenti u BiH prinuđeni su plaćati smještaj u domu mnogo više nego kolege iz Zagreba i Beograda, iako je prosječna plaća od 890 maraka u BiH znatno niža nego u prijestonicama regiona. 

Istražili smo i uporedili cijene studentskog smještaja u domovima u Sarajevu s onima u Beogradu i Zagrebu i došli do poražavajućih rezultata.

Merim Serdarević, bivši predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), ističe da su brojni oni koji žele studirati u Sarajevu. 

- Nažalost, kvalitet je slab, a troškovi visoki. No, dosta je bolje nego prije, a nadam se da će uskoro biti još kvalitetniji hrana, smještaj... - kazao je Serdarević, dodavši da je u Beogradu i Zagrebu znatno bolja usluga za nižu cijenu.

Tako se u Sarajevu jednokrevetna soba plaća i do 220 maraka, a u Studentskom centru u Zagrebu oko 175 KM (oko 700 kuna). Kada je riječ o smještaju četvrte kategorije, sa zajedničkim kupatilom, studenti u glavnom gradu BiH trebaju izdvojiti 110 KM, a u Zagrebu od 75 do 100 maraka.  

Daleko je jeftinije u Beogradu. Cijene, naravno, ovise o kategoriji, pa 17 KM (1.020 dinara) košta smještaj u četverokrevetnoj sobi, a jednokrevetna je oko 37 KM (2.230 dinara) mjesečno.   

Svi stanari studentskih domova, osim smještaja, imaju pravo i na ishranu u studentskim restoranima, po povoljnim cijenama. Doručak je oko 0,67 KM, ručak 1,20 KM, večera manje od marke.

- U beogradskim domovima najviše je studenata iz Užica, Čačka, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Sjenice…- kazali iz Studentskog centra „Beograd“.

Tarik Curić, direktor Studentskog centra u Sarajevu, ističe da je studentski život znatno poboljšan.

- Podigli smo kvalitet ishrane na najviši nivo, studenti danas imaju izbor od 17 različitih jela. Studentu je potrebno oko 150 KM mjesečno za prosječan smještaj i dva obroka. U posljednje vrijeme imamo sve veći broj stranih studenata, pa čak i iz Indije - kazao je Curić.

 

Sarajevo  prva kategorija 220 KM soba sa zajedničkim kupatilom 110 KM   

Zagreb  prva kategorija 150 - 175 KM, druga kategorija 118 - 143 KM, četvrta kategorija  75 - 100 KM 

Beograd  prva kategorija 37 KM, četvrta kategorija 17 KM 

 

Tagovi

Studenti BiH

Komentari

NA VRH