PROMJENE Predsjednik SAD objavio odluku

Najmoćnija Hrvatica u Trampovoj administraciji podnijela ostavku

Nominiran je Nazak Nikahtar za njenog naslijednika u ministarstvu trgovine

S. N.

Mira Radielović-Rikardel

Foto: Oficijelna fotografija


Mira Radielović Rikardel (Ricardel), najmoćnija Hrvatica u administraciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) podnijela je ostavku!

Vijest o tome stigla je i iz Bijele kuće.

Predsjednik Tramp objavio je da je Radielović Rikardeli odstupila s pozicije zamjenice ministra trgovine SAD, te je nominirao Nazaka Nikahtara (Nikakhtar) na njenu poziciju.

Inače, ona je polovinom novembra prošle godine morala napustiti Bijelu kuću, nakon sukoba s Melanijom Tramp.

Prva dama SAD, preko svog glasnovogovrnika, prethodno je saopćila da Radielović-Rikardeli "više ne zaslužuje čast službe u Bijeloj kući".

Nakon toga je pozicionirana u Ministarstvu trgovine. Nije sasvim jasno da li napušta administraciju predsjednika SAD ili će biti nominirana za neku drugu poziviju.

Radielović Rikardel od početka je uz Trampa. Bila je istaknuta tokom njegove predsjedničke nominacije, te kampanje za predsjedničke izbore. Nakon što je Tramp pobijedio, bila je u Pentagonu, te u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Tu je doveo još jedan bliski saradnik predsjednika SAD, Džon Bolton (John), kada je preuzeo rukovođenje ovom vitalnom agencijom.

Porijeklom je iz Breze, gdje su joj živjeli djed i otac koji je na samom kraju Drugog svjetskog rata emigrirao u Njemačku, gdje je upoznao suprugu s kojom je odselio u Austriju.

  • Faksimil objave Bijele kuće

    Faksimil objave Bijele kuće

    Foto: White House


NA VRH

Podijeli članak na