ODLUKE Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine konstatirala

Još nije počela procedura izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH

Fena
12.04.2019 09:32

Sjednica CIK-a BiH

Foto: Arhiv

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je na jučerašnjoj sjednici konstatirala da opći izbori 2018. godine nisu završeni, konkretno nisu završeni posredni izbori, i to dio koji se odnosi na izbor predsjednika i potpresjednika Federacije BiH. 

Procedura izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH propisana poglavljem 9A Izbornog zakona BiH još nije počela.  

CIKBiH podsjeća da je članom 2.9 tačka 6. Izbornog zakona BiH propisano da Centralna izborna komisija BiH potvrđuje i ovjerava kandidatske liste i kandidate za sve nivoe neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Istim članom zakona je propisano da Centralna izborna komisija BiH utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora, ovjerava da su ti izbori provedeni u skladu sa zakonom, objavljuje rezultate i izdaje uvjerenja osobama koje su dobile mandat.

Tek nakon što Parlament Federacije BiH provede postupak propisan u poglavlju 9A Izbornog zakona BiH i nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, moći će se konstatirati da su opći izbori 2018. godine završeni, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a. 

Komentari

NA VRH