BIHAĆ

Njemačka klinika otpisala dug za liječenje blizanaca iz Bihaća

Piše: M. M.

12.4.2019

Bolnica u Njemačkoj otpisala je preostali dug za liječenje, skoro 53.000 eura blizancima Amaru i Davudu Derviševiću iz Bihaća, koji su izdržali su neizdrživo. Dva su puta dobili bitku za život i pobijedili dvije loše prognoze, ali nisu uspjeli potaknuti državu ni vlast da im plate liječenje. Njihovu bespoštednu borbu i liječenje u Njemačkoj plaćali su građani.

Klinika u Njemačkoj na kojoj su se liječili otpisala je njihove dugove, čime je akcija za prikupljanje novca završena.

Prethodno je uplaćena posljednja transakcija od 101.000 eura, od ukupno 226.000, koliko je prikupljeno od oktobra prošle godine, kada je akcija pokrenuta.

- Gest bolnice da otpiše preostali dug stvarno me iznenadila. Naša država nema sluha za ovakve i slične slučajeve. Nijemci su pokazali da su prije svega ljudi – kazala je majka blizanaca Dženana Dervišević.

Amar i Davud su po rođenju su imali tek 740 i 580 grama, s malim šansama za preživljavanje. Danas imaju osam mjeseci i nakon niza operacija i zdravstvenih komplikacija, majka Dženana ih s razlogom naziva Božijim čudom, jer su joj, u petom mjesecu trudnoće, zbog nastalih komplikacija savjetovali da ne rodi.

- Stavljeni smo na životno iskušenje, koje je imalo najbolji mogući ishod. Zato govorim da su moji dječaci pravo čudo – govori ponosna majka.


Rođeni u petom mjesecu trudnoće

Još dok je bila trudna, Dženana Dervišević suočila se s ozbiljnom dijagnozom, koja je tražila hitnu reakciju.

S namjerom da se spriječe daljnje komplikacije i spasi život blizanaca, Dženana je zakazala pregled u jednom njemačkom institutu.

Pregled je bio zakazan za ponedjeljak, ali blizanci su rođeni u petom mjesecu, dan prije pregleda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.