REAKCIJE Nakon ponude SDA

Iz RS poručili: Ne dolazi u obzir formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH

Zainteresirani smo da imamo jednu tačku na nivou BiH koja koordinira aktivnosti entitetskih ministarstava, poručili su

Srna
12.04.2019 14:42

Zgrada Vlade RS

Foto: Arhiv

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da ne dolazi u obzir bilo kakvo formiranje zajedničkog ministarstva poljoprivrede na nivou BiH i da je to jasan stav RS. 

Pašalić je istakao da RS ima uređenu oblast u poljoprivredi i da sve dobro funkcionira.  

- Imamo donošenje zakonskih akata i agrarna plaćanja. U RS formirana je Agencija za agrarna plaćanja, a u Federaciji je nema. Spremni smo sarađivati sa kolegama u Federaciji i na nivou BiH, ali isključivo prema Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, tj. Ustava BiH i u skladu sa mehanizmom koordinacije koji je ranije usvojen - rekao je Pašalić novinarima u Bosanskom Brodu.

On je podsjetio da RS ima Ustavom definirane nadležnosti i dodao da je spremna na dogovor o određenim pitanjima.

- BiH nije jedina zemlja u kojoj je ovako uređena nadležnost u poljoprivredi.

Zainteresirani smo da imamo jednu tačku na nivou BiH koja koordinira aktivnosti entitetskih ministarstava. Mislim da je to provodiv sistem i taj stav ćemo podržati i ubuduće kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji - naveo je Pašalić.

On je istakao da RS nema problema kada je riječ o upravljanju u oblasti poljoprivrede, što nije slučaj u Federaciji BiH, gdje nadležnost imaju i kantoni.

SDA je kao rješenje za prevazilaženje nesuglasica u vezi sa raspodjelom resora u budućem sazivu Vijeća ministara ponudila formiranje dva dodatna ministarstva na nivou BiH - za EU integracije i ministarstvo poljoprivrede, što je za SNSD neprihvatljivo jer je protuustavno. 

Komentari

NA VRH