REAKCIJE

Iz RS poručili: Ne dolazi u obzir formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH

Zainteresirani smo da imamo jednu tačku na nivou BiH koja koordinira aktivnosti entitetskih ministarstava, poručili su

Zgrada Vlade RS. Arhiv

Srna

12.4.2019

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da ne dolazi u obzir bilo kakvo formiranje zajedničkog ministarstva poljoprivrede na nivou BiH i da je to jasan stav RS. 

Pašalić je istakao da RS ima uređenu oblast u poljoprivredi i da sve dobro funkcionira.  

- Imamo donošenje zakonskih akata i agrarna plaćanja. U RS formirana je Agencija za agrarna plaćanja, a u Federaciji je nema. Spremni smo sarađivati sa kolegama u Federaciji i na nivou BiH, ali isključivo prema Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, tj. Ustava BiH i u skladu sa mehanizmom koordinacije koji je ranije usvojen - rekao je Pašalić novinarima u Bosanskom Brodu.

On je podsjetio da RS ima Ustavom definirane nadležnosti i dodao da je spremna na dogovor o određenim pitanjima.

- BiH nije jedina zemlja u kojoj je ovako uređena nadležnost u poljoprivredi.

Zainteresirani smo da imamo jednu tačku na nivou BiH koja koordinira aktivnosti entitetskih ministarstava. Mislim da je to provodiv sistem i taj stav ćemo podržati i ubuduće kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji - naveo je Pašalić.

On je istakao da RS nema problema kada je riječ o upravljanju u oblasti poljoprivrede, što nije slučaj u Federaciji BiH, gdje nadležnost imaju i kantoni.

SDA je kao rješenje za prevazilaženje nesuglasica u vezi sa raspodjelom resora u budućem sazivu Vijeća ministara ponudila formiranje dva dodatna ministarstva na nivou BiH - za EU integracije i ministarstvo poljoprivrede, što je za SNSD neprihvatljivo jer je protuustavno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.