REAKCIJA

FMUP: Po ko zna koji puta su zakinuti naši članovi i drugi uposlenici

Svoju neuviđavnost odgovorni u Vladi dodatno pokazuju kroz činjenicu da jedan problem nastoje riješiti stvaranjem drugog, navodi se u saopćenju

Arhiv

Avaz.ba

12.4.2019

Sindikat službenika FMUP-a oglasio se saopćenjem za medije u vezi zaključaka koja je Vlada Federacije BiH donijela na 133. i 134. hitnim sjednicama koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Ovim putem Sindikat službenika FMUP-a, kao zaštinik interesa i prava policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Federalne uprave policije i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, u svjetlu zaključaka koja je Vlada Federacije BiH donijela na 133. i 134. hitnim sjednicama, a kojima su obustavljene realizacije sudskih odluka po tužbama naših uposlenika, želi obavijestiti javnost o sljedećem: 

Donošenjem pomenutih zaključaka po ko zna koji puta su „zakinuti„ naši članovi i drugi uposlenici koji su svoja potraživanja po osnovu noćnog rada, neplaćenih prekovremenih sati, minulog rada i dr. naplatili u procentu manjem od 20 posto, za razliku od većine drugih federalnih ministarstava i organa uprave koji su svojim uposlenicima isplatili 80-100 posto sudskih odluka sa pripadajućim zateznim kamatama od 12 posto godišnje. Kada je, konačno, u 2019. godini planirano izmirenje 50 posto naših potraživanja registrovanih na dan 31.decembra 2017. godine, Vlada FBiH „na prečac“ protivzakonito i bez bilo kakvog sagledavanja stanja u ovom segmentu donosi zaključke kojima policiju gura na dno društvene ljestvice. 

Dokaz za navedeno je da je Vlada FBiH, ne čekajući izvještaj o realizaciji sudskih odluka za čije sačinjavanje je jednim od zaključaka zadužila Federalno ministarstvo finansija, utvrdila strukturu raspodjele sredstava predviđenim rebalansom budžeta, stvarajući još veći nered od, inače, nuređenog stanja po ovom pitanju.

Svoju neuviđavnost odgovorni u Vladi dodatno pokazuju kroz činjenicu da jedan problem nastoje riješiti stvaranjem drugog problema, pa tako problem boračke populacije „nastoje riješiti“ na potpuno pogrešan način, sa očiglednom i opasnom namjerom da se „suprotstave interesu dviju strana“.

Mi, policajci, državni službenici i namještenici – među kojima je većina nas iz svih pomenutih kategorija, bili oni koji su prvi stali u odbranu države Bosne i Hercegovine, u čijim redovima je ne mali broj ranjenih, kao i tadašnjih maloljetnih boraca, i dobitnika najvećih ratnih odlikovanja, šehidskih i porodica poginulih boraca želimo jasno poručiti da mi podržavamo opravdane zahtjeve boračkih populacija. Stoga, sa istinskim borcima nismo, niti ćemo ikada biti suprotstavljena strana.

Naša suprotstavljena strana su bili i ostali oni koji ne mare za zakone ove države, ne mare za ljudska prava, ne mare za odluke sudova, i provode samovolju. Takvi će se na kraju i na vlastitom primjeru uvjeriti da je „pravda spora, ali dostižna".

Imajući u vidu navedeno napominjemo da su izvršena anketiranja i potpisane odgovarajuće saglasnosti zaposlenih u FMUP-u i FUP-u, čime su stvoreni uslovi za pokretanje svih oblika sindikalnog djelovanja, što podrazumijeva štrajk i podnošenje krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu - navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.