EKSPRESNA REAKCIJA

Tužilaštvo zatražilo dokumente koje je objavio „Avaz“ o rušenju Aladže, hoće li biti nove istrage?

Mojović potvrdio da je za rušenje Aladže postojala naredba i da ju je provelo osam vojnika, a ne dvojica

Aladža džamija: Srušena tokom agresije na BiH. (Arhiv)

Piše: K. KEŠMER

14.4.2019

Svjedočenje Gorana Mojovića, bivšeg načelnika inžinjerije Taktičke grupe (TG) Foča i optuženika za rušenje Aladža džamije u Foči, izazvalo je brojne reakcije. Među njima i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Naime, u šokantnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“ Mojović je ispričao kako je srušena jedna od najljepših džamija u BiH, ko je izdao naredbu, a ko ju je izvršio.

To nisu mogla učiniti dva uspavana vojnika

On se na optuženičkoj klupi našao nakon što je prošle godine Tužilaštvo BiH zaključilo istragu te podiglo optužnicu. Prema njoj, osim Mojovića, u rušenju je učestvovao još jedan vojnik, koji je poginuo 1993. godine – Rajko Milošević. Samim tim, rušenje džamije spalo je na leđa jednog čovjeka, koji je sam od sebe srušio džamiju. Dakle, prema Tužilaštvu, nema nikakvog organiziranog ili planiranog rušenja.

Međutim, dokumenti koje je „Avaz“ objavio dokazivali su drugačije. Objavili smo odlomak iz dnevnika koji je vodio komandant TG Foča Marko Kovač, bez čijeg odobrenja nije bila moguća nijedna akcija. Iz njegovih zapisa se vidi da je bio upoznat s rušenjem džamije, kao i da je bila planirana za rušenje.

Osim toga, objavili smo i plan rušenja Aladže. U njemu je pobrojano sve ono što je bilo potrebno da se ona bukvalno raznese eksplozivom, a napisan je proračun koliko će sve koštati.

Dokumente koje smo objavili svojim izjavama potkrijepio je i optuženi Mojović. On je potvrdio da rušenje Aladže nije mogao biti čin dvojice, kako je to kazao, uspavanih vojnika.

- Apsurd je i kukavičluk što su neki vojnici iz TG Foča lažno optužili svog kolegu, sada pokojnog Rajka Miloševića iz Bratunca, koji je oženjen muslimankom. Rajko se protivio rušenju džamije. Džamiju nije srušio niti on, niti ja, već osam vojnika. Od njih osam šest ih je živih i u Foči su, ostali su zaštićeni svjedoci. Ali, ko će sad reći istinu – kazao je nam je u ispovijesti Mojović.

Prikupljene dokumente proslijedili Tužilaštvu

Nakon objave Mojovićeve ispovijesti i dokumenata do kojih je došao „Avaz“, stigla je reakcija Tužilaštva.

Na našu adresu, brzinom svjetlosti, stigao je dopis koji potpisuje tužilac Mersudin Pružan. U njemu tužilac traži da im „Avaz“ dostavi sve dokumente koje smo objavili.


Zahtjev koji je iz Tužilaštva stigao na adresu „Dnevnog avaza“. (Avaz)

Zanimljivo je, također, da je tužilac naveo da nam je dokumente za objavu dao Mojović, što u „Avazu“ nije ni navedeno.

Ipak, odgovorili smo na zahtjev Tužilaštva te smo prikupljene dokumente proslijedili na adresu Tužilaštva, a hoće li nakon toga istom brzinom uslijediti reakcija po navodima koje je iznio Mojović i koji su potkrijepljeni dokumentima, ostaje da se vidi.

Priznao da je postojala naredba za rušenje džamije u Ustikolini

Mojović je za „Avaz“ priznao da je njegova TG učestvovala u rušenju džamije u Ustikolini, te da je naredbu potpisao komandant Marko Kovač.

- Tačna su vaša saznanja da je u rušenju ustikoljanske džamije učestvovala moja jedinica. Za vrijeme rušenja bio sam pored ustikoljanskog mlina, a sa mnom su bili Aleksandar Mojović, Radmilo Mihajlović Bejbi i Vaso Milinković Maradona, koji su skupa sa mnom odbili da ruše džamiju. Tačno je da je naredba postojala i da je zvaničnik iz Ustikoline potpisao i ovjerio pečatom zahtjev da se sruše džamija i Kalkanova kuća – ispričao je Mojović u svom priznanju.

O Aladži...

- Aladža džamija (Šarena džamija, džamija Hasana Nezira) izgrađena je 1549. godine u Foči te je spadala u kategoriju većih džamija i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu.

- Gradio ju je bliski saradnik Mimar Sinana i njena najveća vrijednost je što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije.

- Uvrštena je na listu kulturne baštine Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

- Predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i bila jedan od najbolje proporcioniranih objekata koji je imao izvorno sačuvane unutrašnje dekoracije. Od početka mu se pripisivala izuzetno velika simbolička vrijednost.

- Andrej Andrejević, stručnjak iz Beograda, profesor historije umjetnosti, napisao je knjigu u kojoj su sačuvani svi podaci i snimci Aladža džamije, uključujući i precizne crteže svakog detalja

Suđenje u Beogradu

S obzirom na to da se Goran Mojović nije pojavio na prvom ročištu zakazanom u Sudu BiH 27. marta, a da ima državljanstvo Srbije, vrlo je vjerovatno da će se suđenje „preseliti“ u Beograd, gdje optuženik trenutno živi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.