PROBLEMI

Premijeru RS uskraćena viza: Višković nije mogao otputovati u Vašington na zasjedanje MMF-a

Očekuje se da u fokusu bude diskusija o mjerama radi podsticanja potencijala privrednog rasta

Radovan Višković. Arhiv

Avaz.ba

12.4.2019

Premijer RS Radovan Višković nije otputovao na redovno proljećno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i grupacije Svjetske banke, jer mu je uskraćena viza SAD, saznaje Istinito.

Delegaciju RS koja je jučer otputovala u Vašington čine Milorad Đurđević, pomoćnik ministra finansija za upravljanjem dugom, Željko Đurić šef kabineta predsjednika Vlade RS i savjetnik premijera za finansije Dalibor Tomaš. 

Redovno Proljećno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i grupacije Svjetske banke počinje danas u Vašingtonu i traje do 14. aprila. U pitanju su redovne konsultacije po članu IV Statuta MMF obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

Tokom Proljećnog zasjedanja bit će održani sastanci savjetodavnih organa MMF-a i grupacije Svetske banke: Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg zasjedanja savjetodavnih organa biće aktuelna kretanja i izgledi svjetske privrede, kao i globalni finansijski rizici u ambijentu pooštravanja finansijskih uslova. 

Očekuje se da u fokusu bude diskusija o mjerama radi podsticanja potencijala privrednog rasta, jačanja sveobuhvatnosti rasta i kreiranja fiskalnih i finansijskih rezervi, a razmotriće se i načini zajedničkog rješavanja trgovinskih tenzija.

Pored toga, razgovarat će se i o primjeni savremene finansijske tehnologije (Finteh), aktivnostima MMF-a u kontekstu jačanja nadzorne i savjetodavne uloge, finansijske podrške i institucionalnih kapaciteta zemalja članica. 

Na proljećnom zasjedanju bit će predstavljen i ostvareni napredak u postizanju održivih razvojnih ciljeva, a biće i riječi o aktuelnom globalnom ekonomskom kontekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.