DRUŠTVENE MREŽE Priznati bh. reditelj

Haris Pašović o jučerašnjoj tragediji: Saobraćajne nesreće nisu Božije davanje, već posljedica zapuštene infrastrukture

U nesreći su poginule uposlenice OŠ "Kovačići", profesorica razredne nastave Lejla Sadiković, pedagogica Merima Balkić i higijeničarka Mina Kadrić, te Almina Ćorović, bivša direktorica škole

Dž.S.
13.04.2019 12:58

Haris Pašović

Foto: Arhiv

Reditelj Haris Pašović je na društvenim mrežama objavio status povodom jučerašnje stravične nesreće na ulazu u Sarajevo, gdje su smrtno stradale četiri uposlenice OŠ "Kovačići".

Prenosimo vam u cijelosti njegove riječi:

- Svakodnevne višestruke saobraćajne nesreće su često posljedica potpuno uništene i zanemarene cestovne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Dok se već više od 20 godina političari svađaju ko je bolji nacionalista i koji će imati više lične koristi, ceste su skoro potpuno propale i postale jeziva zamka za vozače. Kad se uzme u obzir da većina stanovnika vozi stare i često neispravne automobile, može se bar djelimično razumjeti dimenzija katastrofe na putevima u BiH. Saobraćajne nesreće nisu Božije davanje, one često nisu posljedica greške vozača, one su vrlo često posljedica dugogodišnje zapuštenosti puteva, nedostatak sistematske razvojne politike i izgradnje infrastrukture i primjene sigurnosnih standarda na cestama. Zastupnice i zastupnici u skupštinama moraju da donesu odgovarajuće zakone i natjeraju vlade na svim nivoima da ih primjenjuju. Mediji bi učinili ogromnu korist ovoj zemlji ako bi sistematski provodili kampanju za izgradnju savremene i sigurne putne infrastrukture u BiH. Korisnici socijalnih mreža mogu značajno doprinijeti sigurnosti na cestama ukazivanjem na konkretne primjere - napisao je Pašović.

Podsjećamo, teška saobraćajna nesreća dogodila se kada je automobil skliznuo sa saobraćajnice u rijeku Miljacku. U nesreći su poginule uposlenice OŠ "Kovačići", profesorica razredne nastave Lejla Sadiković, pedagogica Merima Balkić i higijeničarka Mina Kadrić, te Almina Ćorović, bivša direktorica škole, koje su se vraćale sa sahrane svoje kolegice. 

Komentari

NA VRH