BANJALUČKA BERZA Javni poziv Ministarstva finansija RS

RS prodaje trezorske zapise u iznosu od 20 miliona KM

Manji bh. entitet u ovoj godini planira da se zaduži ukupno za 311 miliona KM kroz 10 emisija obveznica i trezorskih zapisa

Fena
14.04.2019 12:52

Entitet RS će 22. aprila na Banjalučkoj berzi ponuditi na prodaju trezorske zapise u iznosu od 20 miliona KM.

U javnom pozivu Ministarstva finansija RS, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa 10.000 KM, datum isplate 22. oktobar ove godine, a cijena je diskontna. 

Taj bh. entitet je već u januaru ove godine prodao trezorske zapise vrijedne 20 miliona KM. Nakon toga tri mjeseca zaredom RS se zaduživao obveznicama da bi osigurao novac za budžetske rashode.

Početkom ovog mjeseca emitirao je desetogodišnje entitetske obveznice, u vrijednosti od 31,8 miliona KM. Njihova kamatna stopa je 3,25 posto, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda na aukciji na Banjalučkoj berzi je bila 79,7 miliona KM.

I u martu je RS prodao dugoročne hartije od vrijednosti od 38,1 milion KM. Planirani iznos emisije tada je bio 36 miliona KM, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda je iznosila 117,5 miliona KM.

U februaru je održana aukcija, također, obveznica u vrijednosti od 36,7 miliona KM, dok je planirani iznos emisije bio 35 miliona KM, a vrijednost pristiglih ponuda 134,4 miliona KM.

RS u ovoj godini planira da se na Banjalučkoj berzi zaduži ukupno za 311 miliona KM kroz 10 emisija obveznica i trezorskih zapisa.

U Kalendaru izdavanja hartija od vrijednosti za ovu godinu Ministarstvo finansija RS je navelo da je planirana prodaja obveznica u iznosu od 271 milion KM, a trezorska zapisa od 40 miliona KM. 

Komentari

NA VRH