NA LICU MJESTA

Danas otvorenje na površinskom kopu RMU Kakanj: Tunelom ukroćena rijeka

Izgradnja hidrotehničkog tunela od tri kilometra vrijednog 12 miliona KM trajala je od oktobra 2013. godine

Piše: E. Trako

15.4.2019

Na površinskom kopu Rudnika Mrkog uglja Kakanj danas će biti pušten u rad hidrotehnički tunel kojim je ukroćena rijeka Ribnica. Reporteri „Dnevnog avaza“ obišli su jučer gradilište izuzetno zahtjevnog projekta.

Prirodne nepogode

Izgradnja je trajala od oktobra 2013. godine. Prvo projektno rješenje za izmještanje korita rijeke Ribnice, kako bi se prostor oslobodio za formiranje glavnog vanjskog odlagališta jalovine na PK Vrtlište, urađeno je još davne 1983. godine.

Prvi radovi na gradnji obavljeni su 1986. godine, a zbog nedostatka sredstava za investiranje i predratnih prilika gradnja je prestala 1990. godine. Sve je ponovo pokrenuto 2013. i trajalo do danas s prekidima koje su izazvale prirodne nepogode.

Puštanjem u rad Tunela Ribnica, stekli su se uvjeti za početak formiranja glavnog vanjskog odlagališta u koje će se čvrsta jalova masa moći odlagati, u narednih 30 godina, odnosno do kraja eksploatacije uglja na površinskom kopu Vrtlište.

U vrijeme naše posjete jučer su vršene posljednje pripreme za puštanje rijeke Ribnice kroz ovaj tunel. On izlazi u mjestu Tičići, gdje je u februaru 2017. godine potpuno poplavljen autoput zbog pokretanja jalovine i velikog klizišta.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Samir Jakubović, inžinjer kompanije „TTU Energetik“ iz Tuzle, glavnog izvođača radova, kaže da je sve spremno za otvaranje tunela.

- Upravo provjeravamo rad tablastih brana. Objekt je završen. Bilo je izuzetno zahtjevno i ovakvi projekti se ne rade svaki dan. Posebno bih naglasio da je ovo za RMU Kakanj bitno jer je prije dvije godine došlo do velikog klizišta na autoputu – dodaje Jakubović.

Najviši standardi

Glavni inžinjer na projektu kaže da je tunel dug skoro 3 kilometra.

- Bez PDV-a je gradnja koštala su naši radovi 1,2 miliona KM. Ispoštovani su rokovi i sve je urađeno po najvišim standardima gradnje hidrotehničkih tunela – kazao je na kraju Jakubović.

BROJKE

- 3 kilometra dužina tunela

- 12 miliona KM vrijednost projekta

- 1,2 miliona vrijednost radova koje je obavio TTU "Energetik"

- Prije 36 godina prvi put se spominjala gradnja tunela

Otvaranje na dan Općine Kakanj

Tunel će otvoriti generalni direktor RMU Kakanj Sead Imamović, a ovaj projekt se simbolično pušta u rad na Dan općine Kakanj, 15. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.