PROCES

Tužilaštvo Dudakovića i ostale tereti za udruženi zločinački poduhvat u Krajini

Najavljeno saslušanje ukupno 447 svjedoka, od kojih je 16 zaštićenih

M. AŠČIĆ

15.4.2019

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH danas je u Sudu BiH počelo suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i komandantu Petog korpusa Armije RBiH (ABiH).  

Osim Dudakovića, Tužilaštvo za navodne ratne zločine na području Krajine tereti još 16 bivših pripadnika ovog korpusa. Prije čitanja optužnice Sud je donio odluku da se razdvoji predmet u odnosu na optuženog Aleta Hodžića zbog njegovog zdravstvenog stanja. 

Prema optužnici, Dudaković i ostali terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike BiH i vojske RS od septembra do polovine novembra 1995. počinili ratne zločine protiv vojnika i zarobljenika RS te stanovništva srpske nacionalnosti. 

Tužilaštvo smatra da je Dudaković naredio, planirao i podstrekavao progon civila srpske nacionalnosti iz općina Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most i Bosanska Krupa. Tužioci tvrde da su pripadnici ovog korpusa s Dudakovićem na čelu počinili udruženi zločinački poduhvatu. 




Atif Dudaković u pratnji advokata Asima Crnalića - Avaz
Atif Dudaković u pratnji advokata Asima Crnalića - Avaz
Atif Dudaković u pratnji advokata Asima Crnalića - Avaz
Atif Dudaković - Avaz
Podrška građana - Avaz
+15

Tužilaštvo Dudakovića i ostale tereti da su počinili ratne zločine nad pripadnicima autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Prema optužnici Tužilaštvo smatra da su optužnici pripadnici petog korpusa planski organizovano rušili i palili pravoslavne hramove na području Krajine.

Statusna konferencija u ovom predmetu održana je još 4. februara, ali početak suđenja zakazan je tek danas, i to baš na godišnjicu osnivanja Armije RBiH.

Za ratne zločine, skupa s Dudakovićem, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje ukupno 447 svjedoka, od kojih je 16 zaštićenih.

Njihovo saslušanje, prema navodima tužioca, trajat će više od 500 sati.

Svi optuženi i dalje se nalaze pod mjerama zabrane.

Tužilaštvo je u uvodnim riječima reklo da će dokazati da su Dudaković i pripadnici Petog korpusa počinili krivična djela za koja se terete, a da će takve navode utvrditi veliki broj saslušanih svjedoka. Tužioci smatraju da će dokazati i da je na području četiri općine u septembru 1995. postojao široki sistemski napad Petog korpusa nad civilima i ratnim zarobljenicima. Tužilaštvo je najavilo da će dokazati i da su Petom korpusu u ovoj akciji pridruženi i pripadnici Sedmog korpusa te je najavilo saslušanje nekoliko svjedoka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.