TOP PRIČA

Zeničanin „uljepšava“ Breda Pita, Grejs Elizabet, Severinu...

Radio sam za ELLE, „Lucy’s“, MOD, „Highlights“, „Maxim“, „Institute“, „Ellements“, „Solistice“, kaže Čeljo <195> Njegove radove na Facebooku prvi zapazio Sever Zolak

Piše: D. PAŠALIĆ

15.4.2019

Zeničanin Jasmin Čeljo (34), po zvanju pravnik, još kao tinejdžer zavolio je fotografiju, maštao da ih uređuje, ali nije mogao ni sanjati da će jednoga dana raditi za najpoznatije svjetske magazine te uređivati fotografije slavnih imena iz svijeta mode, filma... Prvi put o svom poslu odlučio je ekskluzivno govoriti za “Dnevni avaz”.  

Stotine fotografija 

Uređivanjem fotografije počeo se baviti još u srednjoj školi. Od tada do danas retuširao je hiljade fotografija. Najprije je preuzimao fotografije s interneta, pravio od njih postere, plakate, pozadine za računare.

- Na nagovor prijatelja, sve sam postavljao na svom Facebook profilu. Potom me je “otkrio” Sever Zolak, modni fotograf iz Prijedora, s kojim sam ostvario profesionalnu saradnju. Uputio me u svijet modne fotografije i počeo sam još više učiti o svemu tome – priča Čeljo.

Ističe da iza svega stoji dosta truda, treniranja ruku i očiju da prepoznaju balans koji treba postići, a da sve ne ode u pogrešnom smjeru, da fotografija ne izgleda lažno i neuvjerljivo. On danas iza sebe ima brojne kampanje, modne editorijale, naslovnice, reklame, umjetničke fotografije na koje je, kaže, ponosan. 

- Radio sam na mnogim modnim editorijalima koji su objavljeni u modnim magazinima ELLE, „Lucy’s“, MOD, „Highlights“, „Maxim“, „Institute“, „Ellements“, „Solistice“, „Jute magazine“, „Latest mag“, „Vulkan“, „Wannabe“, „Tirade“, „Remark“, „Story“ – ističe ovaj Zeničanin.


 Velike kampanje

Bio je, također, angažiran i u velikim kampanjama svjetskih brendova za kosu, zatim u kampanji za modnog kreatora Majkla Sinka (Michael Cinco) i kampanju za „Fashion Incubator“. Retuširao je odnosno uljepšavao fotografije i svjetski poznatih ličnosti poput Breda Pita (Brad Pitta), Grejs Elizabet (Grace Elizabeth), jedne od anđelica “Victoria's Secreta”, a iz našeg regiona Severinu i brojne druge.

Njegov dosadašnji najveći izazov, kako kaže, bio je „obraditi“ kosu modela. Ne krije da bi život od ovog posla, da ga radi samo u BiH, bio težak, jer je budžet koji se izdvaja za modnu kampanju u BiH veoma skroman.  

Kako se radi retuš

- Retuš znači poboljšati ili popraviti fotografiju. To je obrada fotografije u specijaliziranom programu, gdje popravljam kontrast ili boju, uklanjam objekte ili predmete koji se nisu trebali naći na fotografiji, a fotograf ih nije mogao izbjeći. Podrazumijeva i uklanjanje nepravilnosti na koži, kosi ili odjeći modela s fotografije - pojašnjava Čeljo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.