SARAJEVO U Vijećnici održana međunarodna konferencija

Najvažnije je da je Haški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna

Skupu prisustvovali stručnjaci iz raznih oblasti te predstavnici udruženja žrtava

Fena
15.04.2019 19:55

Vijećnica: Održana međunarodna konferencija

Foto: Fena

Ratni zločini u Ahmićima kroz presude Haškog suda - 26 godina poslije, naziv je međunarodne konferencije koju je organizirao Informativni centar (IC) o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Bivši tužilac Haškog tribunala Kenet Skot (Kenneth Scott) smatra da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju bio važan u osiguranju pravde za određeni broj osoba iz BiH koje su tamo procesuirane.

- Ne kažem da je Tribunal bio savršen u radu, ali vjerujemo da jeste bio značajan i da je ostavio značajno naslijeđe. Najznačajniji element tog naslijeđa je upravo pravda koja mora postojati jer neće biti pomirenja bez zadovoljenja pravde, barem u određenoj mjeri i osiguranja odgovornosti počinilaca - smatra Skot.

U izjavi novinarima prije konferencije istaknuo je da je ključna funkcija Haškog tribunala bila, prije svega, da se zadovolji pravda, a "pomirenje je nešto čemu smo se nadali da će doći na osnovu te zadovoljene pravde".

- Presude Haškog tribunala trebalo je samo da postave temelje za istinsko pomirenje i mir na ovim područjima. Međutim, Tribunal ne može biti smatran odgovornim za ono što se dešava nakon samih presuda, odnosno nakon što su te osobe odslužile svoje kazne - naglasio je Skot, koji je sudjelovao u radu konferencije zajedno s bivšim tužiocem Haškog tribunala Markom Harmonom.    

Predsjednik Vijeća gradonačelnika za IC o MKSJ Sarajevo i član ratnog Predsjedništva RBiH Ivo Komšić podsjetio je na obavezu iz perioda potpisivanja sporazuma o preuzimanju haškog arhiva da budu prezentirane haške presude i da arhiva bude otvorena za sve one koji su za to i zainteresirani.

- Najvažnije je da je Haški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna. Smisao ovih presuda je i da se spriječe svi budući zločini. Da se iz onoga što se dogodilo u BiH iz presuda Haškog suda izvuku pouke za mlade ljude, prije svega, ali i za sve ljude na svijetu da će zločini biti kažnjeni - naglasio je. 

Podsjeća da je u tragediji u Ahmićima prije 26 godina stradalo više od stotinu isključivo civila.

Husein Ahmić prije 26 godina izgubio je u Ahmićima roditelje i još nekoliko članova uže porodice. Kaže da je, kako godine prolaze, tuga ista, a sjećanja su još svježa. 

- Vratili smo se u Ahmiće, selo sada lijepo izgleda. Ostaje tuga koju ćemo svi, koji smo nekoga izgubili, nositi do kraja života. U selu živimo zajedno, sa komšijama Hrvatima. Bez obzira na sve, nismo ništa učinili da bismo ugrozili život naših komšija - kaže Ahmić.

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) kaže da dolaskom na konferenciju podržava i priču o istini šta se desilo u Ahmićima prije 26 godina. 

- Nažalost, svih 116 koji su mrtvi ne mogu se vratiti u život, ali uvijek se može raditi na tome da čujemo istinu o Ahmićima. Ta istina je važna, ne smije se zaboraviti - poručio je.

Današnjem skupu prisustvovali su stručnjaci iz raznih oblasti, predstavnici udruženja žrtava, a upriličen je u Vijećnici, gdje je smješten Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji u Sarajevu raspolaže arhivom Haškog tribunala.   

Komentari

NA VRH