AKTUELNO Predstavljanje dosadašnjih rezultata projekta

Konferencija o prevenciji i borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Organizirana u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH u okviru projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“

Fena
16.04.2019 07:52

U saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH

Foto: Arhiv

Na konferenciji „Podizanje svijesti o prevenciji i borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma" danas u Sarajevu bit će predstavljeni dosadašnji rezultati tog projekta čiji je cilj podizanje svijesti među zainteresiranim stranama, njihovo povezivanje u dijalog i pomoć bh. vlastima u prevenciji i borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u BiH.

Konferencija je organizirana u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, u okviru projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“, koji finansira Evropska unija.

Jedan od uvjeta za pridruženje Evropskoj uniji je i to da su pravni okviri i propisi u pogledu borbe protiv pranja novca na svim zakonodavnim nivoima u BiH usklađeni s zahtjevima Evropske unije. U okviru projekta, stručnjaci iz zemalja članica su zajedno s predstavnicima BiH usporedili domaće zakonodavstvo u oblasti pranja novca i finansiranja terorizma sa zakonodavstvom Evropske unije i ustanovili nedostatke i rješenja za otklanjanje tih nedostataka.

Projektom je osigurana i IT oprema da bi se omogućila nadogradnja postojećeg sistema za analizu sumnjivih transakcija, koja se radi u okviru Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu.

Eksperti iz Austrije i Slovenije, kao i eksperti različitih institucija iz Bosne i Hercegovine, u okviru projekta su postavili temelje za nastavak rada na aktivnostima koje će imati pozitivan učinak na rad svih organa krivičnog gonjenja.

NA VRH