UPOZORENJA

Bespomoćni građani napuštaju BiH, demografska slika je zabrinjavajuća

Građani se često žale da su konkursi namješteni

Ombudsmeni konstatirali da se zbog nepravde odlazi iz države

B. TURKOVIĆ

16.4.2019

Najčešći razlozi obraćanja građana ombudsmenima u protekloj godini su visok stepen nezaposlenosti, nepovjerenje, nedovoljna transparentnost i informiranost o radu organa i tijela vlasti.

Navedeno je to u godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2018. godinu. Tokom te godine Institucija je zaprimila ukupno 3.266 žalbi, a obratilo im se 13.130 građana.

Rad ombudsmena u prošloj godini u brojkama

Sudski sistem

Najveći broj žalbi odnosio se na rad sudova i dužinu trajanja postupka pred sudovima i ta je činjenica, kako konstatiraju u ovoj instituciji, dovoljan pokazatelj da ombudsmeni ukažu na obavezu države da sudski sistem organizira na efikasniji i djelotvorniji način.

Prema pokazateljima iz Odjela ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, građani najčešće ističu nepravilnosti u provedbi konkursnih procedura, neuplaćivanje doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje... Odjel za ekonomska, socijalna i kulturna prava lani je zaprimio 825 žalbi, tako da zajedno s prenesenim predmetima iz ranijih godina (437) u radu su ukupno bila 1.262 predmeta. Najviše žalbi upućeno je zbog povrede prava iz radnih odnosa – 355.

- Nezaposlenost je poprimila velike razmjere u BiH, a građani u kontaktu s ombudsmenima često ističu da su diskriminirani prilikom prijema u radni odnos po raspisanim konkursima, da nemaju jednake mogućnosti dobiti posao te da su često raspisani konkursi namješteni – navodi se, između ostalog, u dijelu izvještaja koji tretira ekonomska i socijalna prava.

Konkursne procedure

Ukazano je i na problem dostupnosti, a prije svega efikasnosti pravnih lijekova u konkursnim procedurama.

- Svjesni svoje bespomoćnosti, a u želji da sebi i članovima svoje porodice osiguraju egzistenciju, građani Bosne i Hercegovine, nerijetko i cijele porodice, prinuđeni su napuštati svoje domove i odlaziti na rad u druge zemlje. U skladu s navedenim, demografska slika društva u Bosni i Hercegovini je više nego zabrinjavajuća – konstatirali su u ovoj instituciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.