MOSTAR

Stari most večeras u bojama Francuske: Znak solidarnosti i poziv cijelom svijetu za obnovu Notr Dama

Iz Centra za mir se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale

Stari most u Mostaru će biti osvijetljen bojama zastave

Avaz.ba

16.4.2019

Stari most u Mostaru će večeras u 20 sati biti osvijetljen bojama zastave Francuske povodom velikog požara u pariskoj katedrali Notr Dam.

Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovci, na taj način će izraziti solidarnost s građanima Francuske.

Iz Centra za mir iz Mostara se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notr Dam, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta, Svjetske banke i UNESCO-a nakon njegovog stravičnog rušenja i razaranja 1993. godine.

Direktor i osnivač Centra za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije države.  

Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Žak Širak (Jacques Chirac) postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada "Mostar Peace Connection".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.