NAPLATA

Prodata zaplijenjena imovina za 537.450,00 KM

S.K.

16.4.2019

U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni uredi Mostar, Zenica i Novi Travnik izvršili su prodaju zaplijenjene imovine poreznih obveznika dužnika u ukupnom iznosu od 537.450,00 KM zbog naplate dužnih javnih prihoda.

U Kantonalnom poreznom uredu Mostar prodata je imovina poreznog obveznika “Dekorativa” d.o.o Prozor Rama, i to poslovni objekt tkaonica sa ekonomskim dvorištem za 335.100,00 KM. 

Poslovne zgrade

U Kantonalnom poreznom uredu Zenica prodata je imovina poreznog obveznika “Polet” d.d. Zenica za 150.000,00 KM, i to dvije poslovne zgrade i 6 kontejnera. 

U Kantonalnom poreznom uredu Novi Travnik prodata je imovina poreznog obveznika “BNT traktori i autodizalice” Novi Travnik za ukupno 52.350,00 KM. Prodati su ekonomsko dvorište i dva lagera gotovih proizvoda. 

Finansijska sredstva koja su ostvarena od javne prodaje zaplijenjene imovine u zavisnosti od vrste dugovanja po osnovu javnih prihoda koje porezni obveznici dužnici nisu izmirili u propisanim rokovima, uplaćena su na račune vanbudžetskih fondova i u budžete kantona i općina.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da je javna prodaja zaplijenjene imovine održana i u Kantonalnim poreznim uredima Goražde, Orašje, Bihać i Ljubuški. Zaplijenjena imovina je ostala neprodata iz razloga što nije bilo zainteresiranih kupaca ili je za kupovinu imovine ponuđena cijena bila neprihvatljiva, jer je bila znatno niža od procijenjene vrijednosti.  

Nema kupaca

Istaknuto je kako se u postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina veoma teško prodaje, odnosno da je praksa pokazala da za kupovinu uglavnom nema zainteresiranih kupaca.

- Ukoliko se i pojave, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti. Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu - navodi PUFBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.