SJEĆANJA

Brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje u Ahmićima

U nastavku obilježavanja godišnjice bit će upriličen i interaktivni narativ "Ahmići: 48 sati pepela i krvi"

D. PAŠALIĆ

16.4.2019

Ahmići: Obilježavanja 26. godišnjice masakra - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u Ahmićima završava se program obilježavanja 26. godišnjice masakra počinjenog nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo najviše djece, žena i staraca. 

Brojni predstavnici iz političkog i društvenog života položili su cvijeće i odali počast stradalima. Cvijeće je, između ostalih, položio i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

U nastavku obilježavanja godišnjice bit će upriličen i interaktivni narativ "Ahmići: 48 sati pepela i krvi" u produkciji SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu, koji će biti prikazan u Osnovnoj školi u Ahmićima.

Podsjetimo, u akciji kodnog naziva "48 sati pepela i dima" najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica.

U petak, 16. aprila 1993. godine, u 5:30 sati pripadnici HVO-a napali su Ahmiće nakon ezana za sabah-namaz, a među 116 ubijenih bili su 11 maloljetnika i 32 žene.

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja stanovnika Ahmića počelo je pohodom "Put istine i sjećanja", u kojem je sudjelovalo više od 700 građana iz cijele BiH, koji su prošli put od Starog Viteza do Ahmića kako bi odali počast žrtvama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.