SAOPĆENJA

Sindikat FMUP-a traži inspekcijski nadzor u vezi s radnim sporovima po kolektivnim ugovorima

Realizacija predviđena budžetom FBiH za 2019. godinu

Ilustracija

Avaz.ba

16.4.2019

Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova oglasio se saopćenjem u vezi s realizacijom sudskih odluka proisteklih iz radnih sporova po kolektivnim ugovorima. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kao zaštitnik interesa i prava članova i drugih uposlenih FMUP-a i FUP-a, obaviješten je da je zaključcima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesenim na 133. i 134. hitnoj sjednici obustavljeno izvršenje sudskih odluka proisteklih iz radnih sporova po kolektivnim ugovorima. 

Kako je realizacija predviđena budžetom FBiH za 2019. godinu, kao i provedbenim propisom – Instrukcijom ministrice finansija donesenom na osnovu Zakona, ista je prema dinamici utvrđenoj u aktu Federalnog ministarstva finansija dostavljenoj svim budžetskim korisnicima, trebala početi 8. aprila 2019. godine. Međutim, i pored činjenice da su ispunjeni svi uvjeti za prijenos sredstava, uključujući i potpis ministrice finansija, od supotpisnika naloga – premijera FBiH, bez ikakvog zakonskog osnova obustavljena je isplata predmetnih odluka. 

Time su naši članovi i uposlenici, kao i uposlenici drugih budžetskih korisnika Federacije BiH, ostali uskraćeni za svoju imovinu tj. potraživanja utvrđena izvršnim sudskim odlukama, čime je, ujedno, i Federacija BiH oštećena za dodatni neutvrđeni iznos zateznih kamata koje padaju na njen teret, odnosno teret svih građana. 

Slijedom navedenog, molimo da u što kraćem roku, u skladu sa nadležnostima Finansijske policije, izvršite inspekcijski nadzor sa stanovišta stanja računa javnih prihoda Federacije i usmjeravanja sredstava s istih računa u kontekstu zakonitosti navedenih postupaka premijera FBiH, kao supotpisnika, kao i sa stanovišta obračuna tj. iznosa zateznih kamata koje proističu iz činjenja i nečinjenja premijera u vezi sa (ne)realizacijom sudskih odluka. 

Molimo da nas o svojim nalazima obavijestite pismeno - poručili su iz Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.