SARAJEVO

Ko će popustiti: Dodik, Čović i Izetbegović danas o formiranju Vijeća ministara

Sastanak, čiji je domaćin predsjednik SDA, zakazan je za 12:30 sati

Avaz.ba

17.4.2019

U kabinetu Predsjedništva BiH u Sarajevu danas će biti održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, na kojem će biti razgovarano o formiranju vlasti na nivou BiH.

Sastanak, čiji je domaćin Izetbegović, zakazan je za 12:30 sati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer da EU očekuje što hitnije fomiranje vlasti u BiH bez ikakvih uvjetovanja, pa i Godišnjim nacionalnim planom, te poručio da SNSD, na čijem je čelu, neće žrtvovati princip vojne neutralnosti ni zbog kakvog dogovora o formiranju Vijeća ministara.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je ranije da će sastanku možda prisustvovati i lideri još nekih stranaka koje bi se mogle naći u vlasti na nivou BiH.

Na pregovore iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata dolaze s nepromijenjenim stavom da Srbima i Republici Srpskoj pripadaju mjesto predsjedavajućeg Vijeća i tri ministarstva.

Iz Stranke demokratske akcije pozivaju se na Ustav prema kojem dvije trećine ukupnog sastava Vijeća ministara čine predstavnici s prostora Federacije, a jedna trećina s prostora RS.

Predložena su i dva nova ministarstva, za koja među partnerima nema konsenzusa. Ukoliko dogovor ne bude postignut, iz SNSD-a su poručili da više neće sudjelovati u razgovorima te će se okrenuti drugim rješenjima.

Bit će zanimljivo vidjeti reakciju Dodika nakon sastanka s Izetbegovićem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.