SARAJEVO U zgradi Predsjedništva BiH

Završen sastanak Čovića, Izetbegovića i Dodika: Dogovorili resore, zapelo oko MAP-a

Sastanku prisustvuju i Borjana Krišto (HDZ), Denis Zvizdić i Adil Osmanović (SDA), Staša Košarac, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Zoran Tegeltija (SNSD).

M. R. S.
17.04.2019 15:06

Završen je sastanak u Predsjedništvu BiH. Dragan Čović je istakao da bi morali imati formirano Vijeće ministara da bi izašli iz krize. Bili su, kako navodi, blizu dogovora.

- Nismo se dogovorili oko ključnih stvari, nema tehničkih mandata. Nadam se da smo svi ohrabreniji nakon ovih razgovora - izjavio je Čović. 

Lideri su dogovorili resore, raspodjelu u Vijeću ministara, ali je zapelo na pitanju aktivacije MAP-a. Čović očekuje da će do kraja dana "raditi" telefoni i da će, kako navodi, završiti s ovom pričom oko Vijeća ministara te da ćemo za dva ili tri dana dobiti mandatara. 

Nakon njegovog izlaganja, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, istakao je kako nisu postigli dogovor. 

- Približeni su stavovi oko resora, ali ne i oko MAP-a. Tada je Dodik završio današnju sesiju, mi smo insistirali na tome, na aktivaciji MAP-a. Smatramo da nije moguće imenovati mandatara koji će dalje dovoditi u pitanje to opredjeljenje - rekao je Izetbegović.  

Prema izjavama Čovića i Izetbegovića, HDZ je dobio Ministarstvo finansija, civiljnih poslova i pravde, a SDA je dobila Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti, dok je SNSD dobio tri ministarstva i predsjedavajućeg. 

Izetbegović je rekao da bi jedan ministar kojeg  bi predložila srpska strana i to ministra za ljudska prava, trebao biti nestranački iz reda Ostalih.

14:19

Sastanak Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu još uvijek traje.

12:00

U zgradu Predsjedništva BiH nešto prije 12 sati ušli su Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Bakir Izetbegović, lider SDA.

Kako je najavljeno, u kabinetu Predsjedništva BiH u Sarajevu danas će biti održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, na kojem će biti razgovarano o formiranju vlasti na nivou BiH.

Sastanku prisustvuju i Borjana Krišto (HDZ), Denis Zvizdić i Adil Osmanović (SDA), Staša Košarac, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Zoran Tegeltija (SNSD).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer da EU očekuje što hitnije fomiranje vlasti u BiH bez ikakvih uvjetovanja, pa i Godišnjim nacionalnim planom, te poručio da SNSD, na čijem je čelu, neće žrtvovati princip vojne neutralnosti ni zbog kakvog dogovora o formiranju Vijeća ministara.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je ranije da će sastanku možda prisustvovati i lideri još nekih stranaka koje bi se mogle naći u vlasti na nivou BiH.

Na pregovore iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata dolaze s nepromijenjenim stavom da Srbima i Republici Srpskoj pripadaju mjesto predsjedavajućeg Vijeća i tri ministarstva.

Iz Stranke demokratske akcije pozivaju se na Ustav prema kojem dvije trećine ukupnog sastava Vijeća ministara čine predstavnici s prostora Federacije, a jedna trećina s prostora RS.

Predložena su i dva nova ministarstva, za koja među partnerima nema konsenzusa. Ukoliko dogovor ne bude postignut, iz SNSD-a su poručili da više neće sudjelovati u razgovorima te će se okrenuti drugim rješenjima.

Bit će zanimljivo vidjeti reakciju Dodika nakon sastanka s Izetbegovićem.

Oglasi

Komentari

NA VRH