PRIZNAO KRIVICU

Munib Ahmetspahić osuđen na tri godine zatvora za terorizam

Avaz.ba

17.4.2019

Sud BiH osudio je Muniba Ahmetspahića na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je potpisao s Tužilaštvom BiH.

- Vijeće je odlučilo prihvatiti sporazum i smatra ga zakonitim. Sud donosi presudu za počinjenje krivičnog djela organiziranje terorističke grupe, na način kako je opisano u optužnici i osuđuje ga na tri godine zatvora - kazao je predsjedavajući sudija Branko Perić.

Borio se u Siriji

Prema presudi, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), Jabhet el-Nusra i El-Nusrah Front. Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije, javlja BIRN.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je Ahmetspahić komunicirao i koordinirao aktivnosti s drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Optuženom će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 22. novembra 2018. godine, a sudija Perić je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da mu se produži pritvor.

- Što se tiče presude, Munibe, i tužilac i Sud su vam pružili još jednu šansu da okončate ovu vrstu aktivnosti - kazao je sudija Perić obraćajući se Ahmetspahiću.

Ahmetspahić je ranije pravosnažno oslobođen optužbi za organiziranje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Na početku ročišta sudija Perić je rekao i se Ahmetspahić sporazumom obavezao da će svjedočiti protiv drugih optuženih ukoliko bude potrebe.

Tužilac Dubravko Čampara je kao razloge za potpisivanje sporazuma naveo da je Ahmetspahić u BiH došao kao invalid s visokom amputacijom noge, te da je bio potpuno korektan u komunikaciji s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštvom BiH.

Ahmetspahićev advokat Rusmir Karkin je nagalasio da je njegov klijent već SIPA-i ispričao šta je prvi i drugi put radio u Siriji i zbog čega se vratio.  

Spreman na posljedice

- Nakon nekoliko mjeseci boravka u Siriji 2013. godine postao je invalid. Njegova želja je bila da se vrati. Oženio se Bosankom i dobio dvoje djece. Dvije godine je radio na pronalasku sigurnog puta za povratak u BiH. Bio je svjestan da će biti predmet interesiranja pravosudnih organa. On je bio spreman da podnese posljedice, i ženu i djecu vraća u BiH - kazao je Karkin.

Ahmetspahić je istaknuo da se pokajao i da je svjestan koliko je bio izmanipuliran.

- Koliko je bilo naivno s naše strane da donesemo takvu odluku… Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Ko hoće da se bori za pravdu, da se bori na legalan način - kazao je Ahmetspahić.

Ahmetspahić je uhapšen krajem novembra 2018. godine na Aerodromu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.