SARAJEVO

Dodik: Ništa još nije dogovoreno, nećemo dati saglasnost za MAP

SDA je pripalo Ministarstvo sigurnosti i gospodin Izetbegović mi je kazao da tu očekuje Fahrudina Radončića, kazao je

Piše: M.R.S.

17.4.2019

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, nakon sastanka o formiranju vlasti na nivou BiH s liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, da "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", poručivši ponovo da neće pristati na aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

Izjavio je da BiH riskira da neformiranjem vlasti zaustavi evropski put.

- U tom pogledu, treba se prisjetiti obećanja koje smo dali evropskim zvaničnicima nedavno u Briselu. Ukoliko imamo vlast nakon izbora u nekom razumnom roku, možemo očekivati u maju mišljenje o statusu kandidata, i to je najvažnije pitanje za BiH, važnije i od MAP-a, a neko iz SDA blokira procese - napominje Dodik.

On je dodao da je Bakir Izetbegović iznio pitanje MAP-a kao uvjet za uspostavljanje Vijeća ministara.

- Mi ovdje ne ulazimo ni s kakvim uvjetima. Dogovorili smo prethodno zajedničku izjavu, Čović i ja smo je potpisali, ali gospodin Izetbegović nije, iako je on učestvovao. Razgovarali smo o resorima, oni su tražili da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, bez odluke i stava Predsjedništva - dodao je Dodik.

On je potvrdio da je SDA tražila Ministarstvo odbrane i da on to prihvata. Ponovo se vratio na pitanje usvajanja MAP-a i kazao da, ako neko nešto učini mimo dogovora, oni će odbiti bilo kakvo uvjetovanje.

- SDA je pripalo Ministarstvo sigurnosti i gospodin Izetbegović mi je kazao da tu očekuje Fahrudina Radončića. Mi prihvatamo dogovor da nama pripadnu tri ministarstva, kao SNSD-u, i naravno da jedan kandidat bude iz reda ostalih - rekao je Dodik. 

Poručio je da, ukoliko neko krene uvjetovati formiranje vlasti nekim svojim nerealnim zahtjevima, riskira da dovede u krizu cijelu zemlju.

- Nikakvi zajednički kandidati nas ne zanimaju. Onaj narod koji ima predsjedavajućeg Vijeća ministara predlaže i ministra iz reda ostalih. Na pitanje novinara šta je još tražio za svoju stranku Bakir Izetbegović, Dodik je kazao da nije došao rješavati njegove probleme.

On je kazao da postoji izjava koju nije parafirao Izetbegović, a on i Čović jesu, iako je Izetbegović kreirao tekst te izjave.

Na pitanje novinara hoće li vojska učestvovati u rješavanje problema u vezi s migranatima, Dodik je kazao da takvu odluku neće podržati.

- Vojska neće izlaziti na granice. To je osjetljivo pitanje i to se neće desiti. Treba najprije vidjeti šta su čije nadležnosti. Također, ne postoji mogućnost da policija iz jednog prelazi u drugi entitet - poručuje Dodik.

Na pitanje ko će biti kandidat u Vijeću ministara iz reda ostalih, kazao je da još ne zna te da imaju oni u RS referentnih kandidata, kao što su neki Crnogorci, naprimjer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.