SARAJEVO Vlada KS pokazala političko liderstvo u hvatanju ukoštac sa izazovom korupcije

Misija OSCE-a, Delegacija EU i Ambasada SAD podržale Zakon o imovini

Imovinsko stanje nosilaca javnih funkcija predstavlja legitiman javni interes, poručili su

Fena
17.04.2019 18:11

Vlada KS

Foto: Arhiv

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozdravljaju usvajanje Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo smatrajući da su konkretni i mjerljivi rezultati u borbi protiv korupcije potrebni za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini. 

- Pohvaljujemo Vladu Kantona Sarajevo zbog toga što je pokazala političko liderstvo u hvatanju ukoštac sa teškim izazovom korupcije, a naročito zbog naglašavanja pitanja prevencije i odvraćanja. Pozivamo sve nivoe vlasti u BiH da učine isto. Imovinsko stanje nosilaca javnih funkcija predstavlja legitiman javni interes. Stoga je usvajanje Zakona o prijavljivanju imovine od ključne važnosti za borbu ove države protiv korupcije. Mjere koje vode ka poboljšanju transparentnosti i odgovornosti su neophodne u cijeloj državi s ciljem jačanja povjerenja javnosti u administrativna, zakonodavna i izvršna tijela vlasti - stoji u zajedničkoj izjavi navedenih organizacija.

Izrazile su predanost pružanju podrške provedbi ovog zakona i radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Komentari

NA VRH