IZVJEŠTAJ ZA 2019.

Polarizirana politička klima, ali BiH zauzela 63. mjesto po slobodi medija: Bolji smo od Hrvatske i Srbije

Fokus je grad Banja Luka, gdje je rad novinara, kako navode, spriječen u kontekstu izvještavanja o protestima i aktivnostima vezanim za smrt Davida Dragičevića

Avaz.ba

18.4.2019

U izvještaju ''Reportera bez granica'' (RSF) za 2019. godinu, a koji prikazuje medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 63. mjesto od ukupno 180 država.

Naša zemlja je i prošle godine zauzimala 63. poziciju. S druge strane, Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija nisko 90. mjesto, a Crna Gora 104. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.

U izvještaju koji je objavljen jutros ističe se kako je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. Navedene činjenice loše utječu na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje. 

Odluke urednika medija, koje reflektiraju etničke podjele i govor mržnje, sve su više zastupljene. Novinare napadaju zbog njihovog etničkog porijekla, kao i zbog onoga što pišu.

Fokus RSF-a je grad Banja Luka, gdje je rad novinara, kako navode, spriječen u kontekstu izvještavanja o protestima i aktivnostima vezanim za smrt Davida Dragičevića.

- Vlasti su sprečavale slobodu javnog okupljanja i slobodu da se protesti regularno medijski isprate - ističe se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.