REAKCIJE Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Milorad Dodik: U BiH neće biti rata, stalo mi je do mira

Političkom snagom koju imamo delegacija Srba u Domu naroda FBiH prvi put je popunjena nakon Dejtona, tvrdi lider SNSD-a

Srna
18.04.2019 08:58

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, smatra da BiH ne može funkcionirati i biti uspješna zbog težnje Bošnjaka za majorizacijom te da je to jasno i Evropljanima.

U Federaciji BiH to već pokušavaju raditi s Hrvatima, a onda bi to radili sa Srbima zalažući se za priču o građanskom uređenju u zemlji koja ima Ustav koji kaže da se ona sastoji od dva entiteta i tri naroda - rekao je Dodik sinoć za RTRS. 

Dodik je ocijenio kako se u BiH živi neki virtuelni život koji podrazumijeva građansko uređenje kojeg uopće nema u političkom sistemu i sistemu vlasti.

On je istakao kako je u FBiH srpski narod potpuno ponižen i devastiran. 

- Političkom snagom koju imamo delegacija Srba u Domu naroda FBiH prvi put je popunjena nakon Dejtona - istakao je Dodik.

Tvrdi kako nije provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" od prije deset godina, jer je problem u FBiH. 

- U RS je u vezi s tim pitanjem postignut konsenzus. Republika Srpska je nastavila i dalje birati člana Predsjedništva na neposrednim izborima. Spremni smo da kažemo, ne bira srpskog člana, već jednog člana Predsjedništva da bismo se prilagodili toj farsi - rekao je Dodik.

Smatra da se u Predsjedništvu BiH bori za interese RS i srpskog naroda i da tamo nije nikoga povrijedio od Bošnjaka i Hrvata. 

- U BiH neće biti rata. Stalo mi je do mira, razvoja, da niko nikome ne smeta, da ne sprečava projekte i tako se ponašam - istakao je Dodik i ponovio da neće prihvatiti ono što Bakir Izetbegović hoće u Sarajevu i da nema popuštanja.

Na pitanje šta ako četiri godine ne bude formirano Vijeće ministara, Dodik je rekao da je i to moguće jer je BiH nemoguća zemlja.

Nemam volju da BiH napravim mogućom zemljom. Imam volju da uzmem samo ono što pripada RS i ništa me drugo ne zanima. Želim da štitim naš nacionalni državni i republički interes na taj način - napomenuo je Dodik. 

On je rekao da zaštitu srpskog nacionalnog interesa spore oni koji ne dozvoljavaju da kažu da u vlast u zajedničkim institucijama trebaju doći legitimno izabrani predstavnici iz RS.

Komentari

NA VRH