KULTURA Uslijedit će aktivnosti na njenom predstavljanju

Iz štampe izašla monografija "Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972"

Knjigom je obuhvaćeno 100 pripadnika generacije, što je ocijenjeno najbrojnijom generacijom poslije Drugog svjetskog rata

Fena
18.04.2019 11:06

Monografija će biti predstavljena 24. aprila u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Foto: Arhiv

Monografija "Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972" izašla je iz štampe, a uslijedit će aktivnosti na njenom predstavljanju.

Knjigom je obuhvaćeno 100 pripadnika generacije, što je ocijenjeno najbrojnijom generacijom poslije Drugog svjetskog rata, saopćili su organizatori.

Riječ je o generaciji koja je podarila reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, jedan je bio muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderisa - profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 je obavljao službu imama, mualima i hatiba, a više od 50 ih je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu. 

U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori monografija imali su aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992. i u odbrani, tokom cijelog rata.

U Sarajevu će monografija biti predstavljena 24. aprila u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a u Bugojnu 26. aprila u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Komentari

NA VRH