MIŠLJENJA Raduje se susretu

Biskup Komarica: Očekujem da Papa pita Dodika gdje je 95 posto katolika u RS

Poznato je, kaže, da u polovini bh. entiteta RS nedostaje katolika

Fena
18.04.2019 11:11

Biskup Komarica

Foto: Arhiv

Banjalučki biskup Franjo Komarica izjavio je danas kako ga raduje da će naredne sedmice doći do susreta poglavara Katoličke crkve, pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ističući kako očekuje da će biti riječi i o tome da nema 95 posto katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području tog bh. entiteta. 

- Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i šta se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog perioda i da danas imamo manje od polovice katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele BiH - rekao je Komarica.

Poznato je, kaže, u polovini bh. entiteta RS nedostaje katolika.

- Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između Svetog oca i njegovih saradnika i političkog predstavnika BiH, bit će pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli – istakao je Komarica.

Dodao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da ima još oko 4.000 zahtjeva porodica katolika koji čekaju da se vrati na područje ove biskupije, ali niko im ne želi pomoći.

- Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje šta kanite s BiH bez jednog konstitutivnog naroda i Katoličke crkve koja ima duge korijene - rekao je Komarica.

Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući da bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.

Komentari

NA VRH