FOTOGRAFIJE SAVE Dodijeljena priznanja za najbolje

Još jedna nagrada “Avazovom” dopisniku

U kategoriji arhivske fotografije treće mjesto zauzeo naš novinar Boško Grgić

M. A.
18.04.2019 11:58

Nagrađena fotografija našeg dopisnika Boška Grgića

Bosanskogradiški fotograf Predrag Zec dobitnik je prve nagrade u kategoriji profesionalne fotografije na konkursu “Sava u objektivu”. Drugo i treće mjesto pripalo je njegovim sugrađanima Višeslavu Beriću i Igoru Petroviću.

U kategoriji arhivske fotografije sve tri nagrade pripale su autorima iz Bosanske Gradiške. Prva je dodijeljena fotografu Miodragu Cofi Živanoviću, druga Mladenu Moravcu, a treća novinaru Bošku Grgiću, dopisniku “Dnevnog avaza”. On je početkom ovog mjeseca dobio više nagrada na festivalu humora i satire u Mrkonjić-Gradu.

U kategoriji amaterske fotografije prvo mjesto dijele Sanela Merdanović iz Bosanske Gradiške i Sanja Sigurnjak iz Nove Gradiške, drugo mjesto pripalo je Mileni Erceg iz Bosanske Gradiše, a treće mjesto podijelili su Dubravka Vrsajković iz Nove Gradiške i Marko Ćurić iz Bosanske Gradiške.

Na konkurs je pristiglo više od 500 fotografija s motivima Save i njene okolice, od 60 autora iz BiH i Hrvatske. Predsjednik stručnog žirija Drago Vejnović, profesor na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, rekao je da su pristigle fotografije bile veoma kvalitetne i da je bilo teško odlučiti koje su najbolje. On je istakao da su radovi slani pod šifrom kako bi odabir bio što objektivniji.

  • Prvonagrađeni Predrag Zec
    Prvonagrađeni Predrag Zec

Izložbe nagrađenih i odabranih fotografija s konkursa „Sava u objektivu“ narednog će mjeseca biti upriličene u oba grada. Konkurs „Sava u objektivu“ raspisan je u okviru istoimenog projekta prekogranične saradnje koji su realizirali Radio Kozara iz Bosanske Gradiške i Radio Nova Gradiška iz Hrvatske.

Komentari

NA VRH