VLASENICA

Mensur Ferhatović, poslije oca Bajre, ispraća i braću Mehu i Mirsada

E. Sk.

18.4.2019

Mensur Ferhatović je u velikosrpskom genocidu na području Opštine Vlasenica izgubio oca Bajru, braću Mehu i Mirsada, te trojicu daidža. Oca i daidže je pokopao na ranijim kolektivnim dženazama, a braću će u sklopu 16. kolektivne dženaze koja će biti klanjana 20. aprila ove godine na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.  

- Važno je istaći da su svi oni bili civili. U obdukcijskom nalazu za mog oca stoji da je ubijen strijeljanjem u potiljak iz neposredne blizine. On je pronađen u masovnom stratištu Ogradice, a braća Meho i Mirsad u blizini Jelovačke česme pored magistralnog puta za Han-Pijesak – kaže Ferhatović, kojeg je agresija na BiH dočekala u Rijeci, gdje i danas živi.

Mensur Ferhatović

Njemu su poznati vlasenički krvoloci. Neki s njim su i studirali, ali se nisu libili da mu iz porodične kuće odvedu braću koji su u trenucima pogubljenja imali 30 odnosno 32 godine.

- Znamo mi ko su oni. Oni slobodno žive, šepure se i smiju se porodicama žrtava. Kada je podignuta optužnica protiv Miće Kraljevića, načelnika općine, njegovi puleni su se malo sklonili u stranu, ali i dalje čine sve da nas obeshrabre u našim dolascima u Vlasenicu. Moja majka se vratila i ona nas okuplja u Vlasenici. No, preko Facebooka sljedbenici zločinačke ideologije su izuzetno aktivni, ratoborni i često prijete. Nadam se da tokom dženaze neće biti nikakvih problema – kaže Ferhatović.

U subotu će se klanjati dženaza za Nuru, Vasviju i Mustafu Klempić. Sestre i brat će naći konačni smiraj, a njihova porodična kuća ostaje zauvijek pusta. Pored sina Edina u kabur će biti spušten i Muhamed Salaharević, a klanjat će se dženaza i Sadiku Džindi. Nakon njegovog pogubljenja, supruga Denka je sinovima Edisu i Adisu promijenila ime u Nebojša i Siniša te im dala prezime Bogosavljević.

- Imamo sve elemente da je u Vlasenici počinjen genocid. Rezultat agresije je 2.500 ubijenih civila. Od tog broja ubijeno je 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je 288 maloljetnika, a najmlađa žrtva je Aida Ahmetović, koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena. Najstarija žrtva je Mujo Begić, koji je ubijen u 89. godini. I za sve te svirepe i monstruozne zločine odgovarali su samo Dragan Nikolić Jenki, koji je izdržao kaznu i u međuvremenu preminuo, Predrag Bastah Car (22 godine zatvora) i Goran Višković Vjetar (18 godina zatvora). Vlasenica je imala najveći logor smrti kroz koji je prošlo 8.000 Podrinjaca, a na našem području pronađeno je 109 stratišta. Nakon svega oni će 21. aprila proslaviti tzv. Dan oslobođenja Vlasenice – kaže Mujo Hadžiomerović, predsjednik Organizacionog odbora 16. kolektivne dženaze.

Vječni smiraj za 20 šehida

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici 27 godina nakon pogubljenja svoj vječni smiraj će naći: Ismet Kavazović, Sejmo Ibrahimović, Meho Ferhatović, Mirsad Ferhatović, Nesib Salkić, Abdulah Gogić, Mevludin Hodžić, Huso Musić, Hilmo Ferhatbegović, Mevlida Ferhatbegović, Adem Hasanović, Akif Smajić, Šahin Čamdžić, Šemsada Čamdžić, Vasvija Klempić, Nura Klempić, Mustafa Klempić, Sadik Džindo, Šaban Durmanović i Muhamed Salaharević. 

Obavit će se i reekshumacija Mevludina Durmića sa mezarja u Kaldrmici na šehidsko mezarje Rakita.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.