INOVACIJE Uvodne prezentacije

Drugi dan Sarajevo Business Foruma 2019. u znaku digitalne revolucije

U Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje oko 6.000 IT stručnjaka, kojih već čeka siguran posao

Fena
18.04.2019 12:49

Foto: S. Saletović

Jutro drugog dana desetog Sarajevo Business Foruma bilo je posvećeno temi digitalizacije i digitalne revolucije, kao jedne od glavnih uzročnika mijenjanja svijeta i najbrže rastuće industrije u svijetu. 

Uvodne prezentacije održane su od kompanija ''Deloiette'' i ''BH Telecom'' koje su pružile temeljene informacije za početak okruglog stola o temi ''Četvrta industrijska revolucija - digitalna revolucija''.

Zoran Puljić, direktor Mozaik fondacije, u uvodnom govoru istaknuo je da se u posljednje tri godine u Bosni i Hercegovini osjete znatne promjene po pitanju digitalizacije, koja zahvata sve segmente življenja, te naglasio: „Mnogi BiH privrednici su već počeli s procesom digitalizacije svojih biznisa, međutim, taj proces se mora podići na još viši novo da bi domaća preduzeća bila konkurentnija i bilježila veći razvoj. Potrebno je raditi i na programima osvještavanja i informiranja privrednika i pružiti im podršku koja im je potrebna za ovu transformaciju.“

O spremnosti Bosne i Hercegovine za digitalnu revoluciju govorila je Lada Buševac, šefica Ureda Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u BiH.

- Bosna i Hercegovina u isto vrijeme jeste i nije spremna za digitalnu revoluciju. Jeste, jer nema alternative, a nije, jer je po svim standardima koje zahtijeva digitalna revolucija ispodprosječna u poređenju s ostalim zemljama svijeta. Potrebna su tri preduvjeta za digitalnu transformaciju - uređenje zakonodavstva, razvoj IT infrastrukture i digitalno osvješćenje - izjavila je Buševac te dodala da je u BiH već položen kamen temeljac ka digitalizaciji te se sada treba usmjeriti na osvještenje građana.

Ana Lucia Lind, generalna direktorica ''Swiss Financial Engeneering AG'', istakla je da je osvještenje upravo najbitniji korak u digitalnog revoluciji, jer je ovo prva industrijska revolucija koja ne mijenja samo način života već mijenja ljude.

- Moramo shvatiti da vještačka inteligencija nikada neće moći dosegnuti nivo ljudske inteligencije te da trebamo koristiti IT kao alat koji će olakšati ljudske živote, a ne zamijeniti ih. Stanovništvo je zabrinuto da će digitalnom revolucijom doći do smanjenja potrebe za radnom snagom, međutim, to neće i ne može biti slučaj. Ljudska radna snaga je nezamjenjiva i, koristeći nove tehnologije, obim posla bi se trebao dodatno povećati i dovesti do razvoja privrede - izjavila je Lind.

O trenutnoj situaciji u IT sektoru u Bosni i Hercegovini govorio je Edin Deljkić, generalni direktor kompanije ''Klika''.

- U Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje oko 6.000 IT stručnjaka, kojih već čeka siguran posao. Iako se veliki broj mladih odlučuje za obrazovanje u IT sektoru, mnogi od njih nakon završene edukacije napuste Bosnu i Hercegovinu, jer smatraju da su uvjeti u zapadnim zemljama bolji. To je aspekt u kojem je potrebno poboljšanje.

Okrugli sto je završen zajedničkim zaključkom, u kojem je naglašeno da se BiH nalazi u regiji koja bilježi napredak, te da je potrebno dugoročno gledati i strateški prići razvoju i digitalnoj transformaciji. Fokus trebaju biti ljudi, a ne biznis. Također, naglašeno je da se na Sarajevo Business Forumu 2019. nalazi mnogo investitora koji vide velike prilike u BiH, i to su prilike koje treba iskoristiti.

Komentari

NA VRH