ODLUKE Nakon rasprave

Usvojen zakon o formiranju rezervnog sastava policije u RS

Prilikom glasanja za je bilo 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva

Fena
18.04.2019 12:56

Sa jedne od sjednica

Foto: Fena

Narodna skupština RS usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Za ovaj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva. 

Predsjednik Kluba poslanika “Zajedno za BiH” u parlamentu bh. entiteta RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriju tog bh. entiteta, jer ih, kako je rekao, usmjeravaju u Federaciju BiH.

Upozorio je da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražitelji. 

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u MUP-a RS te zakoni o zaštiti od nejonizujućih zračenja, radio-amaterizmu te izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

Nastavak sjednice je 23. aprila, kada se očekuje rasprava o spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Komentari

NA VRH