ODLUKE Na današnjoj sjednici Vlade FBiH data saglasnost

Svi koji budu penzionisani u ovoj godini opći bod za obračun bit će 14,50 KM

Ova vrijednost je izračunata na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku

N. Če
18.04.2019 16:44

Sjednica Vlede FBiH

Foto: Arhiv

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici dala  saglasnost inicijativi Zavoda PIO/MIO FBiH za usklađenu novu i veću vrijednost općeg boda za obračun penzija u 2019. godini u visini od 14,50 KM, koji će biti primjenjivan za sve koji u FBiH budu penzionisani u ovoj godini, potvrdio je za Avaz TV ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Ova vrijednost je izračunata na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima je prosječna bruto plaća u 2018. godini povećana za 3,6 posto, a usklađivanje se vrši jednom godišnje.

On je najavio da će se uskoro na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH naći usklađivanje penzija, koje se vrši u skladu s porastom 50 posto potrošačkih cijena, što će doprinijeti povećanju penzija za oko 3,3 posto.

Drljača je za Avaz TV potvrdio da je na današnjoj sjednici Redžep Salić  imenovan za novog direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić", Adis Ramić za direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin", te Branko Stanić za direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići".

Komentari

NA VRH