SARAJEVO

Rad Parlamenta blokiran, parlamentarci putuju: Novac iz budžeta za lutanja po svijetu

Evidentno je da na putovanja idu isključivo poslanici i delegati tri vladajuće partije na državnom nivou

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

18.4.2019

U Bosni i Hercegovini blokiran je rad Parlamentarne skupštine, a vladajuća većina u Predstavničkom domu prošle je sedmice odbila zahtjev opozicije da bude održana hitna sjednica o migrantskoj krizi i suspenziji naše zemlje iz Parlamenta Vijeća Evrope. Ali, kada su u pitanju putovanja, onda su poslanici i delegati vladajućih partija itekako aktivni.  

Nakon konstituirajućih sjednica nisu nijednom zasjedali u pet mjeseci, ali mnogi od njih imaju spakovane kofere i avionima putuju na atraktivne svjetske destinacije.

Složna trojka

Evidentno je da na putovanja idu isključivo poslanici i delegati SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH. Tako su poslanik Nikola Lovrinović i delegat Asim Sarajlić ovih dana odletjeli zajedno u Antaliju, gdje su učestvovali u radu 99. Rose Roth seminara.

To što Parlament BiH ne zasjeda nije bila smetnja ni poslanicima Halidu Genjcu (SDA), Vojinu Mitroviću (SNSD) i Miji Matanoviću (HDZ BiH) da učestvuju jučer i prekjučer na konferenciji Odbora za evropske integracije - poslove zemalja učesnica Procesa stabilizacije i pridruživanja u jugoistočnoj Evropi u Beogradu.

Također, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto učestvovala je nedavno u Beču na konferenciji predsjednika parlamenata Evropske unije (EU), a poslanik u Predstavničkom domu Safet Softić u Briselu na obilježavanju Međunarodnog dana Frankofonije.

Atraktivne destinacije

Predrag Kožul (HDZ BiH) bio je na konferenciji parlamentaraca Dunavskog regiona u Bukureštu, a zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Nebojša Radmanović na konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u Budvi.

Zukan Helez, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu, za „Avaz“ kaže da on kao član Parlamenta BiH nema nikakvu informaciju o tome ko određuje učešće poslanika na međunarodnim skupovima.

- Dok nema dogovora o vlasti i često nama govore da ih ne izjednačavamo i da nisu isti HDZ, SNSD i SDA kada su putovanja i trošenje državnih para u pitanju, oni su potpuno jednaki. Jer, samo predstavnici pozicije putuju, nisu formirali ni radna tijela, a sve stranke delegiraju zastupnike u komisije. I ono što se može uraditi, neće da urade, ali zato mogu putovati gdje požele - kaže Helez.

Lako se dogovore

Jasmin Emrić, poslanik A-SDA u Predstavničkom domu, kaže da je očigledno svrha formiranja Kolegija Predstavničkog doma bila da se pojedincima omoguće putovanja, a da sve ostalo stoji.

- Meni nije jasno kako mogu određivati neke kolege da idu na ta službena putovanja i da predstavljaju BiH kad nisu formirane komisije koje djeluju u okviru Parlamenta. Nisu htjeli imenovati delegaciju u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, a lako se dva kolegija dogovore kada neko treba ići na putovanja – kaže Emrić.

I SDA – SNSD - HDZ BiH trojka u sastavu Alma Čolo, Snježana Novaković-Bursać i Darijana Filipović otišla je na Konferenciju mladih parlamentaraca Evropske unije i zapadnog Balkana, koja se od jučer održava u Podgorici. Poslanici Nikola Lovrinović, Snježana Bursać-Novaković i Halid Genjac bili su u Briselu na konferenciji o temi komuniciranja s građanima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.