REAKCIJE

SDP: Proces formiranja državne vlasti temeljen na raspodjeli fotelja umjesto na programima i principima

Na sjednici je još jednom naglašena važnost i data je puna podrška formalizaciji Bh. bloka

Avaz.ba

18.4.2019

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine izrazilo je zadovoljstvo time da su stranke pobjednice izbora, konačno, krenule sa procesom formiranja vlasti na državnom nivou, iako je taj proces već odavno trebao biti završen.

Međutim, očigledno je da ovaj proces nije temeljen na konkretnim planovima, principima i programima, nego da je glavni prioritet raspodjela pozicija u institucijama. Kao što je to bilo i do sada, najvišu cijenu sporosti formiranja vlasti platit će građani i njihovi interesi.

Predsjedništvo je pohvalilo rad zastupnika SDP-a u Parlamentu Federacije BiH zbog velikog broja upućenih inicijativa, što je neporeciv dokaz da se interes građana i države može graditi i braniti kroz opoziciono djelovanje.

Izraženo je zadovoljstvo potezima Vlade Kantona Sarajevo u smjeru transparentnijeg i poštenijeg rada i data puna podrška ministrima SDP-a za nastavak započetih akcija, poput zanavaljanja vozila u javnom saobraćaju, povećanja socijalnih naknada, toplifikacije zgrada te smanjenju zagađenja.

Na sjednici je još jednom naglašena važnost i data je puna podrška formalizaciji Bh. bloka, koji će se suprotstaviti vladavini etnonacionalnih stranaka kroz jak programski princip.

Predsjedništvo je informirano o broju delegata na sedmom Kongresu SDP-a BiH i broju kandidata za novi saziv Glavnog odbora. Tako će skoro 800 delegata iz cijele Bosne i Hercegovine, među 370 kandidata, na Kongresu izabrati nove članove najvišeg partijskog organa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.