REAKCIJE Predsjednik Naše stranke

Kojović: Teško je povjerovati da iza priče o formiranju rezervnog sastava ne stoji nešto puno opasnije

Uspostavljanje dodatnog saziva policije RS opravdano izaziva zabrinutost građana

Avaz.ba
19.04.2019 11:15

Predrag Kojović

Foto: Arhiv

Uspostavljanje rezervnog sastava policije RS opravdano izaziva zabrinutost građana, smatra Predrag Kojovićpredsjednik Naše stranke. 

- Ako se posmatra u kontekstu konstantnih separatističkih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika te odnosa srbijanske vlasti prema BiH za koji se ne može reći da je dobronamjeran, onda je sumnja da će taj rezervni sastav biti upotrijebljen za antidržavne ciljeve opravdana - rekao je Kojović.

On povod za formiranje ovog sastava, također, smatra problematičnim.  

- Povod za formiranje rezervnog sastava policije jednog entiteta ne može biti situacija s migrantima. Migrantska situacija je problem cijele države i s njim se trebaju suočavati državni, a ne entitetski organi. Pa zamislite sad da rezervni sastav policije formira Unsko-sanski kanton koji ima najveći priliv migranata, ko bi to dozvolio? Dakle, ako zaista u RS misle da će se tako izboriti s problemom priliva migranata, onda to govori o njihovom neprofesionalizmu i trošenju budžetskog novca na unaprijed propalu stvar. Teško je povjerovati da iza priče o formiranju rezervnog sastava ne stoji nešto puno opasnije - kazao je Kojović. 

No, uprkos tome, Kojović smatra da ne treba dizati paniku. Budžetska sredstva za taj rezervni sastav trebala bi biti odobrena sljedeće godine. Ukupan sastav trebao bi brojati 1.000 ljudi, a njegovo formiranje bi trebalo ići postepeno.

Komentari

NA VRH