EKSKLUZIV

Generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland za "Avaz": Puno učešće nije stvar izbora, nego obaveza

Akcioni plan za BiH 2018-2021 procjenjuje se na 18 miliona eura

Jagland: Krajnje je vrijeme da se vlada formira

Piše: Amina NUHANOVIĆ

19.4.2019

Torbjorn Jagland (Thorbjorn), generalni sekretar Vijeća Evrope, u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ političkim liderima u BiH uputio je ozbiljan apel da što prije okončaju pregovore o formiranju vlasti.

Ovo je prvi put da se on javno osvrnuo na suspenziju Bosne i Hercegovine iz Vijeća Evrope, a nakon što naša zemlja nije ispoštovala rok da do 6. aprila predloži sastav svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Punopravni član

- Mi smo svakako svjesni činjenice da su tekući pregovori o formiranju vlade najvjerovatnije utjecali na to da Bosna i Hercegovina propusti statutarni rok za imenovanje parlamentarne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Ipak, vaša je zemlja punopravni član naše organizacije i trebala je to u punoj mjeri iskoristiti.

To je oduvijek bio naš stav. Kao što sam u svom izvješću naveo, puno učešće zemlje članice u statutarnim organima Vijeća Evrope nije stvar izbora, nego obaveza. Od najvećeg je značaja da se ona ne isključuje sama. U takvim situacijama, politička mudrost i volja trebaju odnijeti prevagu i dopustiti da zemlja članica u potpunosti odigra svoju ulogu u Vijeću Evrope. Osim toga, radi se i o predanosti zemlje onome što Vijeće Evrope predstavlja. Stoga, pozivam poslanike u Parlamentu BiH da što je prije moguće formiraju državnu delegaciju koja će učestvovati u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

 Kako vidite trenutnu situaciju u BiH?

- Potpuno smo svjesni da je trenutnog političkog konteksta u Bosni i Hercegovini u vezi s općim izborima održanim u oktobru prošle godine, za koje je kampanja krenula veoma rano i bila obilježena snažno razdvajajućom političkom retorikom. Danas mogu primijetiti da pregovori političkih lidera o formiranju vlade na državnom nivou još traju i vjerujem da je krajnje vrijeme da se vlada formira, kako bi se država mogla posvetiti budućnosti i neophodnim unutarnjim reformama. Vijeće Evrope unaprijed se raduje brzom okončanju pregovora i formiranju nove vlasti.

 Šta poručujete predstavnicima vlasti naše zemlje?

- Moja poruka bila bi da još jednom naglasim da je Vijeće Evrope spremno pratiti i pomagati Bosnu i Hercegovinu u njenom napretku ka ispunjenju obaveza koje ima kao država članica Vijeća Evrope, ali i u njenom reformskom procesu. Prosperitetna i stabilna BiH traži pravno uređenje koje daje svim građanima pravo da učestvuju u izborima za najviše državne funkcije, kao i da žive u punoj ravnopravnosti jedni s drugima. Ne trebamo zaboraviti da BiH ima i pravnu obavezu da provede grupu presuda vezanih uz slučaj „Sejdić-Finci“.

 Partijski interesi  

Konkretan primjer tog zajedničkog napora i naše predanosti je i Akcioni plan za BiH 2018-2021. To je već drugi akcioni plan za vašu zemlju, a njegov se budžet procjenjuje na 18 miliona eura. Kako biste iskoristili sve mogućnosti i pretočili obaveze u stvarnost, potrebno je istinsko angažiranje na izgradnji konsenzusa, uzdržavanje od retorike koja razdvaja, izbjegavanje uskih partijskih interesa i konstruktivan rad na ispunjenju interesa građana Bosne i Hercegovine.

Ne gubite dragocjeno vrijeme

- Dok mislimo o sadašnjosti, važno je da se prisjetimo da se mnogo toga pozitivnog desilo otkako je Bosna i Hercegovina postala članica Vijeća Evrope, pogotovu u smislu poslijeratnog pomirenja, izgradnje države, regionalne saradnje i integracije u Evropsku uniju. Ipak, svjesni smo da ostaje još mnogo posla kako bi se obezbijedila demokratska sigurnost i stabilnost zemlje. Također smo svjesni kolosalnih izazova s kojima će se nova vlada morati suočiti kako bi prebrodila ekonomske teškoće i unapredila društvene uvjete za svoje građane. Vrijeme je dragocjeno – ne treba ga traćiti.

Što se evropskih integracija tiče, važno je znati da je to proces kojim isključivo upravlja Evropska unija. Ipak, treba, također, imati u vidu da Vijeće Evrope i Evropska unija blisko sarađuju u zemljama predviđenim za proširenje EU, a pritom je posebno značajno učešće BiH u konvencijama Vijeće Europe, mehanizmima nadgledanja i programima pomoći, poručio je Jagland. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.