NA LICU MJESTA “Avaz“ na južnoj granici s Hrvatskom

Migranti ne mogu ni ući u Neum, a kamoli izaći iz njega

Vjerujem da oni na sve načine pokušavaju naći izlaz iz BiH, ali prosto je nemoguće da na bilo koji način prođu ovuda, kaže Šako

S.DEGIRMENDŽIĆ
19.04.2019 19:13

Migranti su pokušali doći u Neum, vjerovatno kako bi se iz jedinog bh. grada na jadranskoj obali ilegalno prebace dalje u Hrvatsku pa u neku od zemalja zapadne Evrope, ali u tome nisu uspjeli. Vraćeni su već pri pokušaju ulaska u ovaj turistički gradić, tako da nisu uspjeli ni iskusiti avanturu u koju su se zaputili.  

Ispričao je ovo za „Avaz“ Josip Šako, komandir Jedinice Granične policije BiH u Neumu. On kaže da su šanse da Neum postane nova ruta za migrante na putu do Evrope nemoguća misija.  

Mješovite patrole

- Pojavljivali su se na ovom području ilegalni migranti. Nalazili smo ih u blizini graničnog pojasa i svi su imali iskazan zahtjev za azil. No, nije bilo mnogo takvih slučajeva i mi smo ih u kontaktu i saradnji sa Službom za poslove sa strancima sve vratili u unutrašnjost. Vjerujem da migranti na sve načine pokušavaju naći izlaz iz BiH, ali prosto je nemoguće da na bilo koji način prođu preko Neuma - kaže Šako.

On pojašnjava da su granični prijelazi, a i more, 24 sata pod budnim okom graničara i bosanskohercegovačke i hrvatske policije. Potvrđuje i informacije da zarad bolje zaštite s obje strane granice postoje mješovite policijske patrole, ali da one nisu formirane kao rezultat posljednjih nagađanja da bi se u Neum mogle sliti na hiljade migranata.

- Imamo izuzetnu saradnju s policijskim stanicama u Metkoviću i Stonu te pomorskom policijom u Pločama. Naši kontakti su stalni i početkom svakog mjeseca pravimo plan mješovitih policijskih ophodnji s obje strane granice. Upravo ovih dana imamo u ophodnjama prema Hutovu hrvatskih policajaca, a tako s druge strane u određenim ophodnjama ima i naših policajaca – ističe Šako.

 • Šako: Stalne kontrole
  Šako: Stalne kontrole

On naglašava da se 24 sata nadzire i granica duga 22 kilometra duž obale, za šta je Granična policija opremljena najsavremenijim plovilima. U patroli morskom granicom jednim od brodova GPBiH, s komandirom Šakom i kormilarima Marinkom Glavnićem i Josipom Butiganom, bila je i ekipa „Avaza“. 

Morska granica

Uz detaljna pojašnjenja koja svjedoče o dobroj kontroli i nadzoru kako u Neumskom zaljevu, dugom šest i širokom oko 1,2 kilometra, u pratnji naše policije odvezli smo se do tačke razgraničenja bh. i hrvatskog mora s koje se vide i dijelovi postavljene konstrukcije za gradnju Pelješkog mosta.  

 • Glavnić: Kormilar jedinice GP Neum
  Glavnić: Kormilar jedinice GP Neum

- Na brodu smo 24 sata dnevno. Dežurni policajac, koji je i kormilar, upravlja brodom. U slučaju do nekog incidente, da li ilegalnog ulaska ili pokušaja izlaska, odmah patrolni brod izlazi na lice mjesta. Prosto je nemoguće da se izađe odavde i da se uđe bez kontrole, jer osim našeg nadzora i kontrole, hrvatska policija ima radare postavljene na graničnim prijelazima koji snimaju akvatorij i odmah nas obavještavaju je li neko ušao ili izašao – ispričao nam je Šako, dodajući da su kažnjavali one koji, primjerice, unajme plovilo u Hrvatskoj, a ne ispoštuju procedure za ulazak morem na teritoriju naše zemlje.  

Inače, obaveza svih osoba koje upravljaju brodovima je da se prilikom ulaska na teritoriju BiH jave Lučkoj kapetaniji i Graničnoj policiji  

Nedostatak kadra problem je koji općenito muči Graničnu policiju, pa tako i njenu jedinicu u Neumu.  

- Ali, snalazimo se i uprkos svemu, spremni smo odgovoriti na sve izazove s kojima se suočavamo - kaže Šako. 

 • Iz broda GPBiH vidjeli smo i dio konstrukcije spremne za gradnju Pelješkog mosta
  Iz broda GPBiH vidjeli smo i dio konstrukcije spremne za gradnju Pelješkog mosta

Komentari

NA VRH