HITNA SJEDNICA

Damir Mašić: Institucije moraju adekvatno odgovoriti na ugrožavanje sigurnosti građana

Međunarodna zajednica šuti i ne reagira na bilo koji način i ponašaju se kao nijemi posmatrači prilika, odnosno neprilika u BiH

Mašić: Izvršna vlast ne radi svoj posao

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.4.2019

Damir Mašić, predsjedavajući Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, potvrdio je za „Avaz“ da je za utorak sazvao hitnu sjednicu te komisije zbog aktivnosti MUP-a entiteta Republika Srpska na formiranju rezervnog sastava policije.  

- Prvi razlog zbog kojeg je sazvana sjednica Komisije za sigurnost jeste taj što međunarodna zajednica, odnosno Ured visokog predstavnika (OHR), koji ima direktni mandat u ovim i sličnim situacijama da reagira na sve ovo što se dešava u RS, a posljednje što se desilo je usvajanje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima, oni u potpunosti šute, ne reagiraju na bilo koji način i ponašaju se kao nijemi posmatrači prilika, odnosno neprilika u BiH - kazao je Mašić.

Osvrćući se na to što u pogledu aktivnosti na formiranju rezervnog sastava policije u RS nisu reagirale institucije u BiH, nego stranke, Mašić je kazao da su propustili reagirati i federalni premijer Fadil Novalić te ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

- Izvršna vlast u FBiH s Fadilom Novalićem na čelu i resornim ministrom Aljošom Čamparom, također, nikakve adekvatne reakcije niti odgovore pripremaju niti najavljuju niti daju. To što SDA, njihova politička stranka, reagira samo pokazuje dno u kojem se mi nalazimo. Znači, mi imamo institucionalne mehanizme da odreagiramo na ove i slične situacije i, umjesto da to urade premijer FBiH i resorni ministar Čampara, SDA valjda u njihovo ime pokušava to uraditi. Ovdje trebaju odgovori institucija, a pošto već izvršna vlast ne radi svoj posao, smatrao sam da Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH treba na ovaj način reagirati, da potakne one čiji je to posao na neki način da počnu raditi. Želimo sagledati cjelokupnu situaciju i da vidimo koji su to adekvatni odgovori na novonastalu situaciju, jer u ovakvim situacijama možemo sve osim da ne reagiramo i da se ne pravimo da se ništa ne dešava, a dešavaju se stvari koje mogu ugroziti sigurnost građana u cijeloj BiH - istakao je Mašić.

On je kazao da je na sjednicu Komisije pozvao i ministra unutrašnjih poslova FBiH, zamjenika direktora Federalne uprave policije i OHR.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.