U PITANJU 100 MILIONA KM

Prijeti li Federaciji finansijski krah zbog spora s INA-om

Hoće li se pokretanje arbitraže teške 65 miliona KM obiti o glavu svim poreznim obveznicima

INA: Jesu li u pravu i šta će pokazati arbitraža

M. AŠČIĆ

21.4.2019

Dugogodišnje guranje problema pod tepih hrvatsko-mađarskog konzorcija INA-MOL koji je tužio Vladu FBiH još 2012. godine, mogao bi Federaciju na kraju koštati više od 100 miliona maraka!

Posljednja sjednica Vlade FBiH u Sarajevu o hitnom angažmanu advokata kako bi se spremili za arbitražu pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu, pokazao je svu ozbiljnost ovog problema.

Nemamo spreman ni advokatski tim

No spor s Konzorcijem INA-MOL zakonodavna vlast ignorira već skoro sedam godina. Umjesto da se uhvati ukoštac s problemima, a po tužbi Konzorcija po osnovu sudskih sporova nastalih dokapitalizacijom „Energopetrola“ iz marta 2006. godine, Vlada uporno zamrzava početak arbitraže i time samo donekle produžava agoniju i gasi vatru benzinom.


Energopetrol“: Nekadašnji naftni gigant prodat za siću

Iako se godinama krio tužbeni zahtjev INA-MOL-a, on je tek nedavno na Vladi zvanično i potvrđen. INA traži više od 65 miliona KM jer smatra da tužbe koje su podnijeli radnici “Energopetrola” mora nadoknaditi Vlada FBiH, koja im je i prodala firmu.

Međutim, s obračunatim kamatama ova brojka mogla bi na kraju dostići cifru veću od 100 miliona KM. Indikativno je u svemu da faza mirovanja o početku arbitraže istječe 2. maja, a da Vlada nema spreman ni advokatski tim.

Austrijski advokati koji su ih ranije zastupali su ih napustili, a s druge strane INA već poduzima sve pravne radnje da pokrene arbitražu i dokaže da je tužbeni nalog itekako opravdan.

Osim zaključaka, konkretnih mjera nema

Konzorcij se, ustvari, u tužbi poziva na odredbe ugovora prema kojima se Vlada FBiH obavezala da će preuzeti sva dugovanja tokom dokapitalizacije, uključujući i potraživanja radnika koja su u tom trenutku iznosila više od 20 miliona KM.

Sve što je Vlada do sada uradila jeste da je zatražila da se poduzmu sve raspoložive pravne radnje i pokrenu mehanizmi na pripremi zaštite imovine, odnosno budžeta Federacije BiH.

Ali, osim zaključaka, konkretnih mjera nema. Upitno je šta je bio i zadatak Vladine komisije koja je bila zadužena za ovaj spor i koje više, kako stvari stoje, nema. Ne postoji više ni radna grupa koja je formirana kako bi odgovorila na tužbeni zahtjev INA-MOL-a prema Federalnoj vladi.

Šta je tvrdio Novalićev savjetnik

Suvad Osmanagić, bivši savjetnik premijera Fadila Novalića, rekao je 2015. za naš list da je dokapitalizacija „Energopetrola“ od hrvatsko-mađarskog konzorcija INA-MOL jedna od najvećih afera u BiH u posljednjih petnaest godina. Osmanagić je bio i predsjednik radne grupe Vlade koja je spremala odgovore na tužbu.

- Jedinu korist iz poslovanja „Energopetrola“ ostvaruje Konzorcij, koji je samo u dvije godine, 2013. i 2014., ostvario prihode od „Energopetrola“ od blizu 400 miliona KM. Jasno se vidi da Konzorcij godišnje ostvaruje korist od poslovanja EP-a u iznosu od oko 200 miliona KM, što je za proteklih deset godina ukupno oko dvije milijarde KM - ustvrdio je tada Osmanagić.

Oslobođeni Nedžad Branković

Općinski sud u Sarajevu je prije dvije godine oslobodio krivice bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića i bivšeg direktora „Energopetrola“ Namika Bušatlića, koji su bili optuženi da su oštetili preduzeće „Energopetrol“ i Federaciju BiH za 32 miliona KM.

Osim Brankovića i Bušatlića, krivice su oslobođeni i članovi tadašnje Vladine komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju „Energopetrola“ Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH Mirko Puljić, Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta.

Njima se na teret stavljalo da su pomogli u sklapanju štetnog ugovora za „Energopetrol“ u procesu dokapitalizacije ovog poduzeća.


Indikativno je u svemu da faza mirovanja o početku arbitraže istječe 2. maja, a da Vlada nema spreman ni advokatski tim


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.