PORUKE

Špirić: Postoji dobro osmišljen plan rušenja RS koji stanuje u Federaciji

On je istakao da su u BiH sve reforme stale i da se pola godine čeka dogovor o formiranju vlasti

Nikola Špirić. Arhiv

Srna

20.4.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić tvrdi da postoji dobro osmišljen plan urušavanja Republike Srpske i da neformiranje vlasti na nivou BiH pogoduje takvim pretenzijama dirigiranim iz bošnjačkih krugova. 

Špirić je rekao da SDA ne želi postići dogovor o formiranju vlasti, jer ima maksimalnu moć u tehničkom mandatu, a izgubit će je čim bude formirano novo Vijeće ministara BiH.

- Oni ne žele da SNSD bude dio vlasti na nivou BiH - izjavio je Špirić za "Glas Srpske".

On je istakao da su u BiH sve reforme stale i da se pola godine čeka dogovor o formiranju vlasti, iako je jasno ko su izborni pobjednici.

- Iako iz sarajevskih krugova pokušavaju odgovornost za ovakvo stanje prebaciti na RS, svakome je kristalno jasno da glavni kočničari stanuju u Federaciji BiH, tačnije u bošnjačkoj komponenti. Postoji dobro osmišljen plan urušavanja RS i ova poluanarhija na nivou BiH pogoduje takvim pretenzijama - naglasio je Špirić.

Govoreći o radu srpskih članova Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, Špirić je naveo da je osnovna zamjerka što su imali podanički pristup, što su im institucije RS bile meta za potkusurivanje u Sarajevu, a lični i stranački interesi važniji od interesa RS.

On je rekao i da je migrantska kriza u BiH ozbiljan problem za čije su rješavanje potrebni ozbiljan pristup i ozbiljne mjere, koordinirane aktivnosti i finansijska podrška.

- Od svega toga, BiH sada nema ništa i bit će to važan zadatak za novu vlast - dodao je Špirić.

Komentirajući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da Drvar nije srpski grad, Špirić je rekao da je Drvar bio i ostao srpski grad, što su poručili i Drvarčani koji su se zapitali ko je Željko Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.