BOSANSKA GRADIŠKA

Po izdržljivosti i prijeđenim kilometrima Drago najsličniji Golfu dvojci

Trčao na mnogim dugim prugama, od Sarajeva, Ljubljane, Banje Luke, do austrijskih i njemačkih gradova

Drago Majdanac na sarajevskom polumaratonu

B. GRGIĆ

21.4.2019

Iako na plećima nosi 52 godine, Drago Majdanac iz Bukovca, sela desetak kilometara udaljenog od Bosanske Gradiške, ne prestaje trčati polumaratone i maratone po prijestonicama regiona. Zahvaljujući vitalnosti, upornosti i sportskom životu, Drago je trenutno najbolje rangirani dugoprugaš u gradu na Savi i svrstan je u Top 20 dugoprugaša u Bosni i Hercegovini. Uspjehe ne smatra slučajnim, kaže da je život posvetio trčanju.

Nema kriza

- Tokom zime vrijedno sam trenirao, trčeći uzbrdo. Živim sportski, radim po programu i neprestano sam u sjajnoj kondiciji. Na dva posljednja polumaratona zabilježio sam odlične rezultate. Bio sam deveti na Trećem polumaratonu u mom gradu i četvrti u svojoj kategoriji u Beogradu minulog vikenda. Ponosan sam što sam u generalnom plasmanu u Beogradu među više od 8.000 atletičara iz cijelog svijeta zauzeo 70. mjesto - kaže Majdanac.

Majdanac: Iza leđa ostavlja i dvostruko mlađe atletičare

Drago je trčao na mnogim dugim prugama, od Sarajeva, Ljubljane, Banje Luke, do austrijskih i njemačkih gradova. Kaže da za vrijeme polumaratona, dok trči dionicu od 21 kilometra, samo razmišlja kako najbrže pretrčati dionicu od tačke A do tačke B.

- Pametno trčim, dobro rasporedim snagu i nemam kriza tokom utrka, za razliku od neiskusnijih trkača. Svjestan sam svojih mogućnosti, mogu još dugo trčati. Iza sebe imam 70 zvaničnih utrka, bezbroj treninga i punu sobu diploma, medalja i pehara - kroz smijeh kazuje Drago Majdanac.

Mnoga prijateljstva

Prijatelji ga zadirkuju da je po izdržljivosti i prijeđenim kilometrima najsličniji Golfu dvojci, ali on za to ne haje. Ne smeta mu ni povreda iz djetinjstva, kada su ga drugari, igrajući se kosom za košenje trave, zakačili po potkoljenici i znatno mu oštetili tetivu. Primijeti se to u Draginom hodu, ali dok trči, nesmetano iza leđa ostavlja i dvostruko mlađe atletičare.

Priznaje da su mu duge pruge stvorile mnoga prijateljstva širom Evrope, pa se raduje svakoj novoj utrci u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani ili Lincu. Drago Majdanac po godinama je najstariji dugoprugaš u Bosanskoj Gradišci, ali po rezultatima je, uprkos godinama, prvi. Kaže da ga mlade snage još dugo neće preteći.

Fotografija i hortikultura

Drago se dokazuje i na drugim poljima. Uspješno se bavi fotografijom i hortikulturom.

- Fotografija mi je, takođe, velika ljubav. Dugo sam imao „Canon 350“, a sada se spremam za zahtjevniju mašinu. Osim toga, radim uslužno i na uređenju dvorišta, parkova, vrtova, okućnica, ima me baš svagdje - kaže Drago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.