SARAJEVO

"Sarajevo Drum Orchestra" bubnjevima pozvao na buđenje ekološke svijesti građana

Trajat će dva mjeseca

A. K.

20.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Akcija Vlade Kantona Sarajevo pod nazivom "Vrijeme je da čistimo" počela je danas. 

Čišćenju pojasa u okolini Osnovne škole "Meša Selimović" pridružio se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi. 

Akciju čišćenja obavljali su radnici komunalnih preduzeća "Rad" i "Park". 

Prisutni su, također, bili i članovi "Sarajevo Drum Orchestra", koji su bubnjevima pozvali na buđenje svijesti građana da je vrijeme očistiti grad zajedno.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS Srđan Mandić kazao je da je ovo akcija koja je planirana od Kantona Sarajevo, ali i da su u ovu akciju uključeni i ministarstva prostornog uređenja, saobraćaja, unutrašnjih poslova, zdravstva i obrazovanja. 

- Želim reći da je ova akcija simbolično počela zbog Dana planete Zemlje i trajat će dva mjeseca. Dobili smo frapantnu informaciju da se u Sarajevu nalazi oko 80 nelegalnih deponija smeća koje će biti u fokusu. Želimo svaki park koji očistimo označiti tablom na kojoj će pisati broj telefona da bi građani mogli prijaviti neki nelegalni otpad. Također ćemo češljati grad i uklanjati nepropisno parkirane automobile. Poruka građanima je da se pridruže akciji i da svako očisti makar ispred svog praga. Naglašavam da će ova akcija rezultirati nabavkom novih kontejnera i korpi za otpatke na mjestima gdje je to neophodno. Vlada je izdvojila milion maraka i prebacila na račun Biroa za zapošljavanje koji će omogućiti da 600 nezaposlenih s evidencije Biroa za zapošljavanje koji se priključe akciji zarade novac - kazao je premijer Edin Forto.

Forto je rekao da želi da u naredna dva mjeseca spoznamo obim problema prljavosti našeg grada i da ne možemo više slušati kako turisti govore kako nam je grad prljav.

- Moramo to promijeniti. Suština je da uspostavimo jasne nadležnosti, da znamo ko šta radi, ko održava koji park i da građani mogu prijaviti nelegalne deponije. Moramo se truditi ovu akciju uraditi na način da svake godine bude sve manje prljavštine i da nam čistoća grada postane standard.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.