RAZGOVOR

Safet Softić za "Avaz" : Gradit ćemo dobre odnose i s islamskim svijetom, ali i s Briselom i Vašingtonom

Pozivam članove Predsjedništva BiH da što prije uzmu u razmatranje Ugovor s IZ i da se dođe do konkretnog rješenja,jer sramota je da država nema ugovor s IZ,a pravoslavna i katolička crkva imaju taj ugovor već desetak godina

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

20.4.2019

Safet Softić , danas izabrani predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH u razgovoru za „Avaz“  kazao je da mu je čast ponovo biti na čelu Sabora i da je današnja sjednica manifestirala jedinstvo i snagu Islamske zajednice u BiH.  

- Čast mi je biti na toj poziciji i zahvalan sam sabornicima što su procijenili da ja trebam preuzeti vođenje Sabora, pogotovo u godini kada su izbori za reis-u-ulemu, što podrazumijeva dodatni nivo odgovornosti na ovoj poziciji-kaže Softić za „Avaz“.

On smatra da je današnja konstituirajuća sjednica Sabora kao kruna izbornog procesa unutar Islamske zajednice, jasno i nedvosmisleno manifestirala jedinstvo i snagu.

Garant budućnosti

- Postoje unutar zajednice različita mišljenja o mnogim pitanjima, ali u principu odluke se donose slobodno i većinom glasova i to je ono što na neki način Islamskoj zajednici obezbjeđuje i garantuje budućnost. Dakle, nema jednoumlja, nema dirigiranih stavova i Sabor je kao predstavničko, reprezentativno tijelo muslimana danas po mom sudu zaista pokazao jedan visok nivo svijesti o stanju muslimana – ističe Softić.

Govoreći o aktivnostima u narednom periodu novoizabrani predsjednik Sabora ističe predstojeće izbore za  novog reisu-l-ulemu IZ u BiH koji se očekuje u septembru ove godine. 

Važno za taj izbor je i to što je Sabor danas usvojio prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o izboru reisu-l-uleme koji je usaglašen sa Ustavom IZ u BiH. Softić je pojasnio da Sabor IZ kao kandidaciono tijelo mora kandidirati tri kandidata za poziciju reis-u-uleme , premda je Ustav predvidio da u narednom periodu budu dva kandidata .

-Onda je došlo do te vrste izmjene i urađeno je još nekoliko tehničkih izmjena. Kandidat koji bude izabran na tu poziciju bit će izabran na osnovu programa koji će ponuditi za novi sedmogodišnji mandat. Taj će program odrediti i plan rada za sve organe IZ uključujući i Sabor i to će biti nešto o čemu će odlučivati jedno široko izborno tijelo koje broji više od 400 ljudi. U tom smislu ja očekujem da ćemo onako kako smo danas započeli na sjednici Sabora nastaviti s ovom snagom jedinstva unutar zajednice bez ikakvih posebnih turbulencija i bez nekih većih problema, usmjerenih više na posao, a manje na pojedinca.

Softić(treći s lijeva) na današnjoj sjednici Sabora IZuBiH

Kao jedan od prioriteta u radu, Softić ističe da će i kao poslanik i Predstavničkom domu Parlamenta BiH, i s pozicije predsjednika Sabora, insistirati na tome da što prije bude potpisan ugovor IZ u BiH s državom, jer IZ jedina nema potpisan ugovor s BiH, a o čemu odlučuje Predsjedništvo BiH. 

-Pozivam članove Predsjedništva BiH da što prije uzmu u razmatranje ovaj ugovor i da se dođe do konkretnog rješenja.Kako god ko gledao na ovo pitanje, mislim da IZ trpi štetu zbog nepotpisivanja ugovora s državom. Smatram da je sramota da katolička i pravoslavna crkva imaju već desetak taj ugovor, a mi nemamo i da je nedopustivo što se jedno ovako važno pitanje gura pod sto – poručio je Softić.

Najljepši izdanak muslimanskog ummeta

Softić se osvrnuo i na dugogodišnju borbu IZ u BiH protiv iskrivljene slike o islamu i muslimana, koji se često i nepravedno vežu za terorizam i nasilje.

-Lično smatram, a to sam i ranije govorio da je zajednica muslimana u BiH jedan od najljepših izdanaka muslimanskog ummeta u cijelom svijetu i mislim da mi tu svoju komplementarnu prednost živjeti ovdje u Evropi trebamo iskoristiti upravo u smislu ispravljanja iskrivljene slike o islamu, opterećenoj posljednjih godina islamofobijom. Mislim da bosanska muslimanska zajednica zaista može puno pružiti kada je ovaj segment u pitanju. Prema tome, činit ću sve sa svoje strane da i Sabor IZ i da ono što lično budem predstavljao u svom radu bude jedna prava, umjerena slika islama koja je prepoznata i u Evropi i u Briselu i u Vašingtonu. I, nastojat ću da na neki način, zadržavajući naše dobre odnose s islamskim svijetom budemo više prisutni i na ovim adresama na kojima se u principu odlučuje i o sudbini nas kao naroda i o sudbini ove zemlje – naglašava Softić.

 Sabornici i političari 

On je potcrtao i da nema nikakvih formalnih prepreka da ostane poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i na čelu Sabora, te je naglasio da je posao predsjednika Sabora IZ u BiH volonterski.

-Što se tiče političkog angažmana, mi među 87 sabornika u Saboru imamo čitav spektar ljudi koji nisu izabrani u Sabor zbog svojih političkih opredjeljenja, nego zbog svog odnosa prema Islamskoj zajednici. I, danas , a nadam se i ubuduće političko opredjeljenje bilo kojeg sabornika se neće i ne treba osjetiti u radu Sabora IZ u BiH –zaključio je Softić.

Iz biografije

Safet Softić rođen je 1965. godine u Podgorju, općina Banovići. Diplomirao je orijentalistiku na Filozofskom fakultetu. Na čelu Sabora IZ u BiH bio je i u periodu 2011-2015. godina. Poslanik je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. On je i jedan od potpredsjednika Stranke demokratske akcije. Ranije je bio i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.