PROJEKTI Realizacija se odvija planiranom dinamikom

Sarajevski aerodrom: Završetak radova na Terminalu B planiran za novembar ili decembar 2020.

Nastavljeni su i radovi na izgradnji VIP salona

FENA
21.04.2019 09:51

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Foto: Arhiv

Realizacija projekta dogradnje i modernizacije Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koja je počela krajem oktobra prošle godine, odvija se planiranom dinamikom.

- Radovi se obavljaju i u noćnim satima, posebno kada je riječ o bučnim aktivnostima, čije bi izvođenje tokom dana predstavljalo smetnju putnicima i zaposlenicima - potvrdila je Feni portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Dodala je da je "riječ o izuzetno zahtjevnim radovima, posebice jer se isti odvijaju pokraj postojećeg objekta koji je u punoj upotrebi, te koji koristi postojeću infrastrukuru - komunalnu, vodovodnu, elektrodistribuciju, a predviđenim radovima sve instalacije je nužno izmjestiti i u konačnici povezati u novu cjelinu".

- Unatoč navedenim ograničenjima, poduzete su sve mjere da radovi ne utječu na normalno odvijajanje zračnog saobraćaja, iako će u određenim fazama bitno usložniti posao za zaposlenike MAS-a, posebno kada je riječ o zaposlenicima sortirnice - kazala je Bagarić.

Prema njenim riječima, s obzirom na manju pauzu u odvijanju radova, rok za završetak radova je produžen za jedan mjesec te je njihovo okončanje sada predviđeno za novembar ili decembar 2020. godine.

Bagarić je podsjetila da dogradnja podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških, za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, sanitarne, te granične kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, prostorija Hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe, te svih pratećih službi.

- Tokom svih ovih radova Sarajevski aerodrom će raditi bez smanjenja kapaciteta, a zastoja u redovnom odvijanju saobraćaja neće biti - istakla je Bagarić.

Dodala je da su nastavljeni i radovi na izgradnji VIP salona, koji se nalazi na mjestu nekadašnje kotlovnice. Postojeći objekt neće biti srušen, već će rekonstrukcijom biti prenamijenjen. Rekonstrukcija objekta trajat će devet mjeseci, a vrijednost radova je oko 1,5 miliona KM.

VIP salon će biti površine 300 metara kvadratnih, a na jednom mjestu trebao bi pružati usluge VIP putnicima u dolasku i u odlasku. VIP salon ne samo da predstavlja značajan izvor prihoda za Međunarodni aerodrom Sarajevo već se stalnim rastom broja putnika i zračnih operacija u proteklom periodu javila i potreba za proširenjem postojećih kapaciteta tog salona koji će po svom izgledu ali i kvalitetu pružene usluge biti u rangu s najmodernijim salonima na svjetskim destinacijama.

Kada je riječ o opremi i pratećim infrastrakturnim elementima, korištenje postojeće i nabavka nedostajuće neophodne opreme će biti u skladu s potrebama novih prostornih sadržaja i planiranih kapaciteta za opslugu do dva miliona putnika godišnje.

- Ovim projektom doći će do proširenja prostornih i operativnih kapaciteta Terminala B za dodatnih 10.000 m2 na četiri etaže (S, P, I i II sprat), dodatnih 12 šaltera za registraciju putnika, kao i do povećanja broja izlaza, proširenja prostora glavnog hola, prostora za preuzimanje prtljaga, KDZ kontrole, DFS-a, komercijalne zone, te VIP salona - kazala je Bagarić.

Komentari

NA VRH