PRAZNICI Uskrsna misa biskupa banjalučkog

Komarica: Molimo zajedno za mir nas prisutnih i onih koji su rasuti po bijelom svijetu

Avaz.ba
21.04.2019 11:46

Biskup banjalučki Franjo Komarica rekao je danas da Uskrs znači pobjedu života te istinu, pravdu, dobro i mir.

- Isus Krist je uistinu uskrsnuo i poručuje svima vama mir. Taj isti Isus je i ovdje danas, kod nas u Banjoj Luci, u ovoj katedrali i u svim drugim crkvama diljem svijeta i u spaljenoj pariškoj katedrali, rekao je mons. Komarica.

Podsjetio je da je mnogo takvih spaljenih i porušenih crkava i u Banjalučkoj biskupiji i Bosni i Hercegovini.

- Neki su se pitali, neki su plakali, a neki su odmahivali glavom i rekli šta nas briga. Nas ima da bude briga kao kršćana ima li uskrslog Isusa u Banjoj Luci, pobjednika nad grijehom, smrću, mržnjom, nad tvojom i mojom nesrećom, rekao je Komarica u obraćanju vjernicima na pontifikalnoj misi u katedrali Svetog Bonaventure u Banjoj Luci.

Pozvao je na mir među ljudima, sugrađanima, komšijama, suvremenicima...

- Taj mir molimo danas zajedno za nas nazočne i tolike druge koji nisu na svetim misama, koji nemaju ni crkve ni svećenika blizu, osobito oni koji su rasuti po bijelom svijetu, gdje nema ni katoličke crkve, ni svećenika. Ali oni dobro znaju da je danas Uskrs i oni žele da žive kao uskrsli ljudi, rekao je biskup banjalučki.

Posebno se obratio onima koji, nakon progona, uporno traže mogućnost održivog povratka u svoj rodni kraj, ukazujući da je Uskrs pobjeda života, mira i praštanja.

U povodu Uskrsa služene su mise i u katoličkim crkvama u tom bh.entitetu.

Čestitke povodom Ukrsa uputili su zvaničnici bh. entiteta Republika Srpska.

Oglasi

Komentari

NA VRH