TEHNIKA

Zeničanka peglom boji uskrsna jaja

Prijatelji budu oduševljeni ovom tehnikom, kaže Šarić

D. PAŠALIĆ

21.4.2019

Dnevni avaz
Zdena Šarić crta peglom - Avaz
Zdena Šarić crta peglom - Avaz
Zdena Šarić crta peglom - Avaz
Zdena Šarić crta peglom - Avaz

Zdena Šarić, samostalna umjetnica iz Zenice, godinama u svom umjetničkom izražavanju koristi i tehniku enkaustika, koja zahtijeva brzu realizaciju vizije. Impresivnu vizuelnu snagu i užitak koji pružaju njene slike brzo su prepoznali svjetski poznati enkustičari. 

Brojne izložbe

Tako se među brojnim umjetnicima koji u svijetu crtaju peglom svrstala i ova Zeničanka, koja je dosad imala brojne samostalne i zajedničke izložbe.

Riječ je o tehnici crtanja staroj više od 5.000 godina, gdje umjetnici, umjesto boje, koriste vosak. Kao podloga im služi staklo, karton, slikarsko platno, drvo, keramika..., dok umjesto kista koriste uređaje koji daju toplotu i služe kao zamjena kistu.

Posebno je fascinantno što Šarić enkaustiku koristi i za bojenje uskrsnih jaja, koristeći se peglom, lemilicom, brenerom, fenom i drugim uređajima.

- Enkaustikom sam počela slikati 2010. godine. U bojenje jaja ušla sam eksperimentalno, da vidim kakve će donijeti rezultate i reakcije. Kako je sve bilo pozitivno, onda sam se posvetila predanije i profesionalnije – kaže Šarić.

Ne krije da je u posljednje vrijeme sve više sugrađana zainteresirano za enkaustiku, a upravo ona ih i obučava kroz radionice.

Budući da je Uskrs, s posebnim zadovoljstvom svoje umjetničke sposobnosti prenosi na jaja, koja će dijeliti svima koji je posjete u njenom domu za blagdan Uskrs.

Blagdanska tradicija

- Prijatelji budu oduševljeni obojenim jajima ovom tehnikom, koja zasigurno razbija uobičajene načine bojenja. Jaja sam počela raditi usput, da pokažem kako enkaustiku moguće primijeniti na svim medijima (drvo, platno, staklo, zid, op.a.), a onda to obavezno činim povodom blagdana i postalo je tradicija - pojašnjava Zeničanka.

Usavršavanje u Češkoj 

Uprkos radionicama i obučavanju sugrađana, Šarić je i dalje jedina u Zenici koja se profesionalni bavi ovom tehnikom. Ostali se, kažu, zaustave da im je to hobi.

- Tehniku nije teško savladati, ja sam sve sama naučila. Otišla sam i do Češke, gdje je scena enkaustičara dosta jaka i moćna, da se usavršim. Koristeći znanje stečeno tamo, počinjem ozbiljno raditi, ali i prenositi znanje drugima – kaže ona.

Umjetnica Šarić dvije godine uspijeva se boriti sa dijagnosticiranim karcinomom "bježeći" u svijet umjetnosti koji joj pomaže da ne misli o tome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.